Népszerűvé tesz a hatékony válságkezelés

A vezető jobbközép, illetve jobboldali kormánypártok megerősödését mutatják a felmérések Németországban, Ausztriában és Lengyelországban egyaránt. A koronavírus okozta válságban az ellenzéki erőknek nincs érdemi mondanivalójuk. A német és osztrák bevándorlásellenesek teret veszítettek, mert az embereket ma nem a migráció foglalkoztatja.

2020. 04. 20. 9:25
Járművezető orrából vesznek mintát Drezdában Fotó: MTI/AP/Jens Meyer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017. augusztusi szintre, azaz a jelenlegi törvényhozási ciklusban példátlanul magasra erősödött vissza a német keresztény uniópártok támogatottsága a Trendbarometer-felméréssorozat hét végi adatsora szerint. A CDU/CSU szövetségét ma a németek 39 százaléka támogatja, ami a szociáldemokraták 16 százalékával kiegészülve azt jelenti: a berlini nagykoalíciónak ma újra többsége lenne az arányos német képviseleti rendszer értelmében, ha választásokat rendeznének. Az ellenzéki pártok közül a Zöldek 15, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pedig tíz százalékra esett vissza, miközben a radikális baloldali Die Linke nyolc százalékot kapna. Még nagyobb a kontraszt a válságkezelés megítélésé­ben: a megkérdezettek 47 százaléka az uniópártokban bízik meg a legjobban a jelenlegi járványhelyzetben, minden más pártnak csak egy számjegyű a támogatottsága, a polgárok 38 százaléka pedig a legszívesebben egyik politikai erőre sem bízná rá magát. Németországban – ahol hétfőtől fokozatosan enyhítenek a járvány miatti korlátozásokon – eddig mintegy 144 ezren fertőződtek meg a koronavírussal, több mint 4500-an pedig belehaltak, de ez népességarányosan jóval kedvezőbb adat más nagy nyugat-európai országokhoz képest. – Sikeresek a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések, a járvány ismét ellenőrizhetővé vált – mondta Jens Spahn kereszténydemokrata egészségügyi miniszter.

Járművezető orrából vesznek mintát Drezdában
Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Sebastian Kurz kancellár Osztrák Néppártjának (ÖVP) népszerűsége még a német testvérpártokéhoz képest is szembetűnő. Az ausztriai Tirol a járvány egyik európai epicentruma volt, mintegy 15 ezren megfertőződtek a Covid–19-től, több mint 440-en pedig meghaltak, de az ország nemrég óvatos nyitásba kezdett. Az ÖVP népszerűsége egy hét végi felmérési eredmény szerint az abszolút többség közelébe, 48 százalékra szökött, míg a koalí­ciós partner Zöldek 16 százalékon állnak. A nagyobb ellenzéki pártok közül a szociáldemokraták (SPÖ) szintén 16 százalékot kapnának, a jobboldali, bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) pedig 13 százalékkal kellene beérnie. – A konzervatív kormánypártok határozottan kezelik a válságot, az ellenzéknek nincsen stratégiai mondanivalója, a bevándorlásellenesek pedig teret vesztettek. Az embereket ma a vírushelyzet érdekli – vont lapunknak mérleget a németországi és az ausztriai helyzetről Nógrádi György külpolitikai szakértő. A hagyományosan baloldali Bécsben, ahol a tervek szerint októberben tartományi választásokat tartanak, az SPÖ 37, az ÖVP 24, a Zöldek 17, az FPÖ pedig nyolc százalékon áll.

Lengyelországban – ahol 350 koronavírusos beteg halt meg és mintegy kilencezer a fertőzöttek száma – továbbra is vita folyik arról, hogyan tartsák meg, ha egyáltalán, a május 10-i elnökválasztást, amelynek esélyese Andrzej Duda jelenlegi jobboldali államfő. A felmérések szerint a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali kormánypárt a választók 44 százalékának, az ellenzéki Polgári Koalíció pedig a 22 százalékának a bizalmát élvezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.