Nyolc pont felett már csak a halál marad?

Egy brit egészségügyi terv szerint csak a túlélés esélyével bíróknak juttatnának ágyat az intenzíven.

2020. 04. 14. 7:46
null
London, 2020. április 7. Az új koronavírussal fertõzött Boris Johnson brit miniszterelnököt kezelõ londoni St. Thomas' Kórház 2020. április 7-én. Az elõzõ este a kormányfõt átszállították a kórház intenzív osztályára. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek bélyegezték a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) frissen megszellőztetett tervét, amely egy pontrendszerbe illesztené az intenzív osztályra küldendő, hatvanöt év feletti koronavírusos betegeket, és csak az alacsony pontszámot elérőknek – értsd: a túlélés esélyével bíróknak – juttatna ott ágyat. Az ötletről a londoni Financial Times tudósított először, de az szinte az egész európai sajtóban nagy visszhangot váltott ki. Főleg annak fényében, hogy a járvány gócpontjainak számító Olaszországból és Spanyolországból korábban is érkeztek olyan hírek, miszerint az orvosok a korlátozott kórházi férőhelyek miatt kénytelenek élet-halál döntéseket hozni, s elengedni a leggyengébbek kezét.

A britek mindezt számokkal illusztrálnák, három kategória – kor, jelenlegi egészségügyi állapot, tartós betegség – alapján. A 71 és 75 életév közöttiek automatikusan kapnának négy pontot a koruk miatt, illetve hármat a feltételezhetően romló egészségügyi állapotukra, így összesen hét ponttal „szállnának versenybe” az intenzív osztályi kezelésérért. Utóbbit nyolc pont felett már nem ajánlanák az orvosoknak, így egy demenciával vagy „csupán” magas vérnyomással küzdő hetven év felettinek esélye sincs az intenzív osztályra jutni, emlékeztetett a Financial Times, hozzátéve: természetesen a kórházi ellátás nekik is jár, az orvosok pedig egyedi esetekben bármikor felülbírálhatnák a rendszer ajánlásait. A szigetországban naponta több ezer új fertőzöttet regisztrálnak, és nemrég átlépte a tizenegyezret a vírus következtében elhunytak száma.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat hivatalosan nem erősítette meg az életkort is számításba vevő rendszer tervét. A brit orvosi kamara viszont máris diszkriminatívnak bélyegezte az iránymutatót, mondván: egy egészséges hetvenöt évestől nem szabadna megtagadni a gyógyulás lehetőségét. A nagy-britanniai Alzheimer-betegek képviselete hasonlóképp elítélte a kezdeményezést.

A legfrissebb statisztikák szerint az intenzív osztályra került britek több mint ötven százaléka hal bele a koronavírusba, ez az arány a korral nő. Az eddigi halálesetek mintegy harmada a 70-79 éves korosztályból került ki. Pontosan egy hete Boris Johnson brit miniszterelnök is intenzív osztályra került Londonban, ám az ötvenöt éves kormányfőt kórházi források szerint lényegesen jobb állapotban szállították át, mint a többi koronavírusos beteget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.