Révbe ért az utolsó úszó karantén

Az utolsó óceánjáró is kikötött a héten, a svájci MSC Magnifica a dél-ausztráliai Hobarttól Marseilleig terjedő utat egyhuzamban tette meg. A járvány miatt a kikötőket világszerte lezárták, Japán partjainál most is megfigyelés alatt áll egy hajó, ahol több megbetegedést is regisztráltak. Eddig huszonkilenc óceánjárón több mint 2200 megbetegedés történt.

Buzna Viktor
2020. 04. 22. 20:04
Cruise ship 'Costa Atlantica' morrs at a port in Nagasaki
epa08376813 The cruise ship 'Costa Atlantica' is seen docked at a port in Nagasaki, southwestern Japan, 22 April 2020. According to latest tests results, a total of 34 crew members are infected with the new coronavirus (COVID-19) but there are no passengers onboard the Italian cruise ship. EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES Fotó: JIJI PRESS Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül hívták korábban publicisták a koronavírus-járványt az elit betegségének: kezdetben a nemzetközi közösségekhez tartozó politikusok, üzletemberek, külföldön dolgozók voltak a leginkább veszélyeztettek. Érdemes rápillantani a vírussal fertőzött, híres emberek listájára: mások mellett Boris Johnson brit miniszterelnök, Michal Wos lengyel környezetvédelmi miniszter, vagy éppen Tom Hanks színész és Pink amerikai énekes is megbetegedett.

Összefügg ezzel, hogy a luxusnyaralást ígérő óceánjárók utasai is a koronavírus kiemelt célpontjai közé tartoznak. Tegnap jelent meg a hír, miszerint a legénység 34 tagja koronavírussal fertőződött meg egy olasz óceánjárón, a Costa Atlantica jelenleg a japán Nagaszaki kikötőjében horgonyoz. A hajó még január végén érkezett Nagaszakiba javításra, és a tervek szerint április végéig a járvány miatt a kikötőben is marad. A 623 fős legénységen kívül más nem tartózkodik a fedélzeten, ez azonban egyedi eset.

Eddig összesen huszonkilenc óceánjárón ütötte fel a fejét a betegség, összesen több mint 2200 esetben regisztrálták a Covid–19 vírust. A legsúlyosabb helyzet a brit felségjelzésű Diamond Princess luxushajón alakult ki. Az óceánjáró január 20-án indult el dél-kelet ázsiai körútjára, hamarosan azonban vissza kellett térnie a japán Jokohama kikötőbe. Egy hongkongi utasáról kiderült, hogy koronavírus-fertőzött beteg, miközben a fedélzeten összesen 3700 fő tartózkodott. A többhetes kálvária alatt összesen 712 embernél mutatták ki a koronavíust, a hajón megbetegedettek közül összesen tizennégyen vesztették életüket. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO közlése szerint akkor a világon megfertőződött embereknek fele a Diamond Pricesszen vesztegelt.

A japán hatóságok két hétig nem engedték le az embereket a hajóról, a kényszerű karantén elrendelését később számos kritika érte. A karanténrendelet hozzájárult a vírus gyors terjedéséhez, mivel nem tudták elég hatékonyan izolálni az akkor még jóval kevéssé ismert kórokozóval megfertőzötteket.

Fotó: MTI/EPA

A héten az utolsó három óceánjáró is a kikötőkbe érkezik. Cikkében a BBC az MSC Magnifica kálváriáját említi meg: itt ugyan fertőzést nem regisztráltak, de miután a hajó hónapokig nem tudott kikötni, az út emberéletet követelt. Az óceánjáró január 5-én futott ki Genova kikötőjéből, a világ másik felén érték a járványügyi intézkedések. A brit állami hírcsatornának nyilatkozott a hajó olasz kapitánya, aki elmondta: először március 14-én, az ausztrál Tasmania szigeténél döntöttek úgy, hogy a vírus miatt inkább nem kötnek ki. Akkorra a betegség a világ valamennyi kontinensére elért, a kikötőket az utasforgalom elől sorra lezárták. – Nem tudtunk hova továbbmenni – mondta Roberto Leotta kapitány.

A svájci felségjelzésű MSC Magnifica így kénytelen volt visszaindulni Európába, a fedélzeten tartózkodó 1760 utas végül Marseille-ben léphetett szárazföldre. A viszontagságok ellenére több utas is pozitívan emlékezett vissza a vízen töltött többhetes veszteglésre. Az Euronews riportjában elhangzott, a hajón sokáig nem is értesültek a vírusról.

– Estéről estére élvezték a naplementét a koktélbárból, önfeledten vacsoráztak a hajó étteremében, a fedélzetén kitűnő volt a hangulat – írta a brüsszeli hírportál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.