Az összeomlás szélére került a brazil egészségügy

Jair Bolsonaro elnök még mindig félvállról veszi a biztonsági intézkedéseket.

Mártonffy Attila
2020. 05. 18. 19:47
null
Manaus, 2020. május 15. Védőruhát viselő brazil mentősök kórházba visznek egy koronavírussal fertőzött embert az Amazónia szövetségi állambeli Manausban 2020. május 14-én. MTI/EPA-EFE/Raphael Alves Fotó: Raphael Alves Forrás: MTI/EPA-EFE/Raphael Alves
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén Brazília a koronavírus-fertőzöttek számában megelőzte Spanyolországot és Olaszországot, s feljebb lépve a kétes ranglétrán, a világ negyedik legfertőzöttebb országává vált az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia mögött. A dél-amerikai államban az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 240 ezret, a kórban pedig több mint tizenhatezren haltak meg – ez utóbbi globálisan a hatodik helyre pozicionálja Brazíliát. Egészségügyi szakértők szerint azonban a fertőzöttek tényleges száma a tesztelés hiánya miatt sokkal magasabb lehet.

A járvány által egyik legkeményebben sújtott terület az ország legnagyobb városa, a tizenkét milliós São Paulo, itt a halálesetek száma eléri a háromezret. Bruno Covas polgármester szerint a metropolisz egészségügyi rendszere az összeomlás szélén áll, mivel folyamatosan nő a szükségágyak iránti igény. Elmondta: a város közkórházai már kilencvenszázalékos kapacitással dolgoznak, s két héten belül kifogyhatnak a férőhelyekből. A városvezető mindezért azokat tette felelőssé, akik „orosz rulettet játszanak az emberek életével”. Covas minden bizonnyal elsősorban Jair Bolsonaro államfőre utalt, akit számos bel- és külföldi bírálat ér a Brazíliában terjedő járvány elégtelen kezelése miatt.

Fotó: MTI/EPA-EFE/Raphael Alves

A gyakorta szélsőjobboldalinak bélyegzett elnök visszautasítja az egészségügyi szakértők társadalmi távolságtartásra vonatkozó tanácsait, s Brazíliavárosban szeretettel fényképezkedik szoros közelségben támogatóival és gyerekekkel. A polgármester a BBC brit hírtelevíziónak elmondta, tárgyalásban áll São Paulo szövetségi állam kormányzójával még szigorúbb kijárási korlátozások bevezetéséről, többek között annak érdekében, hogy a kórházakat ne temesse maga alá a járvány. Mivel a kormányzó felügyeli az állam rendőrségét, támogatása fontos lehet, amennyiben tényleg sor kerül a vesztegzárra. Hivatalos jelentések szerint a nagyváros lakossága többnyire fütyül a távolságtartásra, holott a polgármester többször felhívta a figyelmet a szabály betartásának szükségességére.

A karantént eredetileg két hónappal ezelőtt rendelték el São Paulóban, ennek keretében bezárták az iskolákat, a nyilvános helyeket, a nem létfontosságú üzleteket, s otthon maradásra szólították fel a lakosságot. A lakhelyelhagyási tilalmat megszegők büntetése egyáltalán nem elrettentő, a lakosok gyakran víkendeznek a tengerparton, vegyülnek a helyiekkel. Nemigen respektálják az arcmaszk nyilvánosan kötelező viseléséről nemrégiben hozott szabályt sem, sok ember enélkül megy biciklizni vagy sétálni. Mindezek alapján a városi karanténszabályok szigorítása várható a következő hetekben.

Nem São Paulo az egyetlen súlyosan érintett régió, az amazonasi területről is több mint 23 ezer fertőzést jelentettek vasárnap. Manaust, Amazonas állam fővárosát tömegsírok borítják, de a vírus különösen a távoli vidékeken élő bennszülöttekre lehet halálos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.