Hatékony volt Izrael védekezési módszere a vírus ellen

Saját állampolgárai kerültek az izraeli belbiztonsági szolgálat célkeresztjébe a koronavírus-járvány miatt: a Sin Bét fejlett technológiáit most a fertőzöttek nyomon követésére is kiterjesztette, és bár az adatvédelmi aggályok a gyakorlat felfüggesztése mellett szólnak, a számok a szervezetet igazolják.

2020. 05. 13. 6:45
Ultra-Orthodox quarters under lockdown during Passover
Ultraortodox zsidó férfi telefonál a jeruzsálemi utcán. Maximális ellenőrzés Fotó: MTI/EPA/Abir Sultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány európai berobbanásának kezdete óta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy milyen jogi, illetve etikai aggályokat vet fel az, hogy egyes kormányok a mobilhálózatokból kinyerhető adatok monitorozásával igyekeznek útját állni a vírus terjedésének.

A módszert Dél-Koreában és Tajvanon magától értetődő természetességgel alkalmazták, az európai uniós tagállamokban azonban már megindult a fészkelődés az adatvédelmi jogszabályok és a személyiségi jogok határainak feszegetése miatt, a kérdés pedig Izraelben is jelentős társadalmi vitát váltott ki. A közel-keleti térség kiber-szuperhatalmának számító zsidó állam esete ráadásul annyiban különleges, hogy az okostelefon-használók megfigyelésének feladata – értelemszerűen – az ország belbiztonsági szolgálatára hárult.

Ultraortodox zsidó férfi telefonál a jeruzsálemi utcán. Maximális ellenőrzés
Fotó: MTI/EPA/Abir Sultan

A Sin Bét egyébként szorosan együttműködik a Moszaddal, vagyis az izraeli titkosszolgálattal, legfőbb feladata pedig a zsidó állam elleni terrortámadások megelőzése. A palesztinok megfigyelése, illetve nyomon követése teljesen átlagos gyakorlatnak számít: a szervezet 2017-ben 480 terrortámadást hiú­sított meg, a Gázai övezetet irányító ­Hamász szervezetnek pedig 219 sejtjét, illetve 590 magányos terroristát kapcsolt le – éppen olyan eszközökkel, amelyeket most a vírus terjedésének megfékezéséhez is alkalmaztak.

A Sin Bét hatalmának példátlan, az izraeli állampolgárokra való kiterjesztése azonban már kicsapta a biztosítékot: fejlett technológiáit gyakorlatilag mindenkire kiterjesztette, hogy így azonosítsák azokat, akik kapcsolatba kerültek igazolt koronavírus-fertőzöttekkel, majd pedig házi karanténra kötelezik őket.

A BBC brit hírtelevízió riportjában például egy izraeli férfit idéz, aki elmondása szerint döbbenten olvasta az izraeli kormánytól kapott szöveges üzenetét, miszerint „valaki olyan közelében tartózkodtam, akinek koronája van, ezért karanténba kell vonulnom”.

Az ügy az arabok jogaiért küzdő civil szervezetek nyomására egészen az izraeli legfelsőbb bíróságig jutott, a taláros testület pedig április végén elrendelte, hogy a Sin Bét hagyjon fel a gyakorlattal.

Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű, a hatóságok ugyanis a megfigyelést hatékonynak és életmentőnek tartják, és a számok is őket igazolják. A közel kilencmilliós zsidó államban ugyanis a járvány kirobbanása óta összesen csupán 258-an haltak meg, miközben az üzletek jelentős része újra kinyithatott és egyes iskolai osztályok is folytathatták a tanévet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.