Éleződik Trump és Biden harca

Az amerikaiak kétharmada támogatja a tüntetéseket, melyek során eddig tizenegy ember halt meg.

2020. 06. 03. 20:19
BIDEN, Joe
Georgetown, 2020. februr 27. Az amerikai Demokrata Prt elnkjelltsgre plyz Joe Biden volt amerikai alelnk tmogatihoz beszl egy kampnyrendezvnyen a Dl-Karolina llambeli Georgetownban 2020. februr 26-n. Az elnkvlasztst november 3-n tartjk az Egyeslt llamokban. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egymással farkasszemet néző választási ellenfeleket is hergelik az immár több mint egy hete tartó és legalább tizenegy halálos áldozatot követelő amerikai tüntetések, amelyeket egy fekete férfi, George Floyd múlt heti bántalmazása és halála váltott ki. Ezek szerdára sem zárultak le, noha a zavargások és a fosztogatások alábbhagytak a helyszíni beszámolók szerint. Joe Biden, Donald Trump várható kihívója azt mondta, az elnök a probléma része, holott a megoldásé kellene, hogy legyen. Biden szerint Trumpot felemészti a vakító egója, és nárcizmusa fontosabbá vált, mint a nemzet, amelyet vezet. – Álmos Joe negyven évet töltött a politikában, de nem tett semmit. Most úgy tesz, mintha tudná a válaszokat, holott a kérdéseket sem ismeri. A gyengeség soha nem győzi le az anarchistákat, a fosztogatókat és a huligánokat – üzent vissza az elnök a Twitter mikroblogon. Biden – aki néhány százalékponttal vezet az elnök előtt a felmérésekben – rasszizmussal is megvádolta Trumpot: „Amikor azt üzente, hogy ha megkezdődik a fosztogatás, akkor a lövések is eldördülnek, ezek nem egy elnök szavai voltak, hanem a '60-as évek egy rasszista rendőrfőnökéi Miamiból”.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Washington erődhöz hasonlatos, páncélozott járművek állomásoznak az utcán, a Fehér Háznál továbbra is tüntettek. Mark Esper védelmi miniszter azt mondta, nem tartja indokoltnak, hogy az 1807-es lázadási törvényre hivatkozva bevessék a hadsereget az erőszakos tüntetőkkel szemben, de „óvatos tervezési műveletként” 1600 katona áll készenlétben a fővárosnál. Trumpot azért is éles bírálatok érték, Wilton Gregory, Washington katolikus érseke részéről is, hogy koszorút helyezett el a Szent II. János Pál pápáról elnevezett szentélyben, a vád szerint politikai célra használva azt fel, miközben a tüntetőket könnygázzal oszlatják. Az ország több mint 140 városára kiterjedő tüntetéshullám a közvéleményt is megosztja. Egy friss felmérés szerint az amerikaiak csaknem kétharmada szimpatizál a demonstrálókkal, a rendőri fellépés azonban jobban megosztja őket; 43 százalékuk jónak ítéli azt, 47 százalék nem.

A tüntetés- és zavargáshullám a szimbólumok politikáját is alakítja. Philadelphiában kedden tömeg gyűlt össze, hogy ledöntse Frank Rizzo, a '70-es évek rasszistának tartott polgármestere, volt rendőrfőnök köztéri szobrát, mire reggelre a városvezetés maga távolította azt el. New Yorkban egy amerikai zászlót a Black Lives Matter (A Fekete életek számítanak) mozgaloméra cseréltek, amelynek kezdőbetűit (BLM) számtalan falra, kirakatra és járműre firkálták fel az elmúlt napokban Amerika-szerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.