A brazil hatóságok eltüntették a koronavírus statisztikáját

Már hétszázezer betegnél jár Brazília, Bolsonaro a WHO-ból is kiléptetné az országot.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 08. 13:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap több száz ember vonult az utcára Brazília fővárosában, Brazíliavárosban és São Paulóban, hogy kifejezzék az elégedetlenségüket Jair Bolsonaro politikája ellen. Ez volt a brazil elnök elleni első tömegrendezvény a koronavírus-járvány idei kirobbanása óta. A tiltakozók a járványkezelést vetik Bolsonaro szemére. Brazíliában hétfőre a fertőzöttek száma megközelítette a 700 ezer főt. A dél-amerikai állam a fertőzöttek számát tekintve jelenleg az Egyesült Államok mögött a második helyen áll. Az elnök a kezdetektől bagatellizálja a járvány komolyságát, és hetek óta a korlátozások teljes feloldását szorgalmazza. Bolsonaro véleménye szerint a korlátozó intézkedések sokkal nagyobb kárt okoznak a gazdaságnak, mint amilyen hatással van a járvány a lakosságra nézve. Vasárnap a tüntetők mellett Bolsonaro szimpatizánsai is hallatták a hangjukat, akik a karantén mielőbbi feloldását követelték.

A brazil hatóságok közben eltüntették a Covid-19-járványról szóló statisztikák egy részét: a hivatalos adatokat publikáló honlap pénteken elérhetetlenné vált, majd másnap újraindult, de akkor már csak szűkített tartalommal. A korábban részletesen publikált napi adatok közül kivették az összes betegre és a regionális bontásra vonatkozó számokat. Az állami adatokat korábban is sok kritika érte – a negatív hangok szerint a hivatalos statisztika hiányos volt, és a szakértők több esetben manipulációt véltek felfedezni a számok mögött. Lehetséges, hogy ez is hozzájárult a teljes adathalmaz elrejtéséhez. Bolsonaro egyik támogatója, az O Globo lap által idézett Carlos Wizard Martins üzletember szerint a számok elrejtése mögött a statisztika megbízhatatlansága áll. Úgy gondolja, hogy az egyes régiók által a központba küldött számok el voltak túlozva, nem mutattak valós képet. Szerinte a következő napokban a kormány kivizsgálja majd az adatok forrását, és akár pontosíthatja is a statisztikákat. „Az összesített adatok (…) nem tükrözik az ország jelenlegi helyzetét” – írta Twitter-üzenetében Bolsonaro az egészségügyi minisztérium egyik dokumentumára hivatkozva.

Bolsonaro – Donald Trump amerikai kollégája nyomdokaiba lépve – az Egészségügyi Világszervezetből (WHO) való kilépést is fontolóra vette. A brazil elnök partizán politikai szervezetnek nevezte a WHO-t, és azt sérelmezte, hogy beleszólnak az ország belügyeibe. A szervezet szóvivője, Margaret Harris korábban figyelmeztette az országot a korlátozások túl korai feloldásának a kockázataira.

A szakértők szerint az új típusú koronavírus-járvány Brazília minden idők legtöbb áldozattal járó katasztrófájává válhat. Hétfőig az országban 37 ezer ember vesztette életét a kór miatt, ami már több mint az első világháború után érkező spanyolnátha, amely száz évvel ezelőtt 32 ezer ember életét követelte. Brazília történelmében az ország függetlenségének 1822-es kivívása óta a leghalálosabb eseménynek a paraguayi nagy háborút tartják, amely több mint százezer brazil halálával végződött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.