Francia dzsihadista szülők gyerekeit telepítették haza

Több száz, dzsihadista szülőktől származó gyermek raboskodik észak-szíriai menekülttáborokban, közülük 2019 óta összesen 28-an térhettek haza. A most hazatelepített gyermekek közül sokan árvák, de egyéb részleteket nem közölt róluk a külügyminisztérium – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 23. 9:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia külügyminisztérium közleménye alapján vasárnapról hétfőre virradó éjjel tíz, francia dzsihádista szülőktől származó gyermeket telepítettek haza Észak-Szíriából a kurd ellenőrzés alatt álló al-Hol és al-Roj migránstáborokból.

Arról nem közöltek további részleteket, hogy a gyerekeket pontosan hova vitték Franciaországon belül, és Szíria elhagyásának körülményeiről sem mondtak semmit, csak annyit lehet tudni, hogy a gyermekeket a francia igazságügyi hatóságoknak adták át, a továbbiakban a szociális szolgálatok gondjaira lesznek bízva.

A francia dzsihádista szülők gyermekeinek rokonait tömörítő Familles unies családegyesítő szervezet értesülései szerint a két táborban jelenleg mintegy 300 olyan francia állampolgárságú gyermek él, akiknek a szülei dzsihádisták, közülük sokan árvák, a most hazavitt gyermekek többségének sem élnek már a szülei, a többieknek az édesanyjuk adott engedélyt a hazaszállításra.

A szervezet a Twitteren azt is leírta, hogy 2019. márciusa óta összesen 28 francia állampolgárságú kiskorút vittek haza észak-szíriai táborokból, a Le Parisien információi alapján zömében hat év alatti gyerekekről van szó, de a legidősebb is csak 12 éves volt, sokan közülük betegek vagy alultápláltak voltak. Sokan még mindig arra várnak, hogy hazatérhessenek, van, aki már két éve várakozik, így a szervezet azt szeretné elérni, hogy az összes gyermek hazakerülhessen az édesanyjával együtt.

Másfél éven belül ez volt a negyedik akció, melyet a francia állam szervezett különösen hátrányos helyzetben lévő kiskorúak hazaszállítására, öt gyermeket 2019 márciusában, tizenkettő 2019 júniusában, egy veleszületett szívbetegségben szenvedő lányt pedig idén áprilisban vittek haza.

A Familles unies azt szeretné elérni, hogy a gyerekeket a szüleikkel együtt vigyék haza, ám a francia állam vonakodik ezt megtenni, mert ragaszkodik ahhoz, hogy a fogvatartottakat a bűncselekmény elkövetésének helyszínéhez lehető legközelebb állítsák bíróság elé.

A kurd hatóságoknak azonban egyre nagyobb problémát jelent a migránstáborok lakóinak ellátása, mivel állításuk szerint mintegy 12 000 külföldi állampolgárt, 4 000 nőt és 8 000 gyermeket tartanak fogva a Szíria északkeleti részén lévő táborokban – közülük 100 francia nőt 250 gyermekkel -, ezért gyakran arra szólítják fel az érintett országokat, hogy telepítsék haza állampolgáraikat. Ugyanakkor az Egyesült Államok attól tart, hogy ezzel jelentősen megnőne a dzsihádisták menekülésének és szétszóródásának a kockázata, és ebben van is igazság, május végén ugyanis a párizsi székhelyű Terrorizmuselemző Központ (CAT) jelentette be, hogy megszökött tizenhárom francia állampolgárságú dzsihádista nő, akiket a Szíria északkeleti részén lévő kurd ellenőrzés alatt álló al-Hol és Ain Issa menekülttáborokban tartottak fogva. A szökevények egyike Hayat Boumedienne, a 2015-ös párizsi merényletek egyik résztvevője, a több ember életét kioltó Amédy Coulibaly özvegye, akiről azóta sem tudni, hogy merre van.

Párizs köszönetet mondott a Szíria északkeleti részén lévő autonóm kurd kormánynak a gyermekek hazatelepítésében nyújtott segítségért és az együttműködésért, kihangsúlyozva, hogy különösen kiszolgáltatott kisgyermekekről van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.