Marxista vezérré avatták Hszit

Ideológiai cunamival ünnepelte a Kínai Kommunista Párt Hszi Csin-ping elnök születésnapját. A jeles alkalomból született cikkekre rávetette magát a nemzetközi elemzői közösség. A kutatók egy dologban egyetértenek: a kínai szövegek a felszín alatti feszültséget leplezhetik.

Buzna Viktor
2020. 06. 17. 10:24
Chinese President Xi Jinping smiles at the performers on the stage during a cultural performance in Macau
Idén nem ünnepelt olyan látványosan az államfő Fotó: Jason Lee Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agresszióba forduló konfliktus Indiával, tüntetések Hongkongban, a koronavírus második hulláma – ilyen ügyek mellett ünnepli születésnapját Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő. A Kínai Népköztársaságot 2013 óta vezető elnök hétfőn töltötte be 67. életévét, és az alkalmat övező csend jól tükrözi a világban uralkodó hangulatot. Míg tavaly június 15-én egy nemzetközi fórumon Vlagyimir Putyin orosz elnök tortával, pezsgővel köszöntette fel Hszit, idén laposabb maradt az ováció. Pedig pár hónapja még bizonyára azzal is számoltak Pekingben, hogy a világ e jeles alkalmat felhasználva köszönetet mond majd Kínának, amiért jelentős erőfeszítéseket tett a koronavírus elleni harcban. Hiá­ba indult ugyanis a járvány a közép-kínai Vuhanból, globális szétterjedése után Peking egészségügyi segítségnyújtással támogatta a partnerországok fellépését, amit igyekezett kommunikációs fronton is a világ tudtára adni.

Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy ha óvatosan is, de az országhatárokon belül megjelenítette ezt a narratívát a Kínai Kommunista Párt. Hszi születésnapján terjedelmes cikket közölt a Zsenmin Zsipao (Renmin ribao), amelyben a vezető 2003-as, SARS-vírus elleni küzdelmeinek sikerét elevenítik fel. Csöcsiang tartomány vezetőjeként Hszi eredményesen reagált a Dél-Kínából indult SARS-járvány terjedésére, annak ellenére, hogy a betegség súlyosan érintette a térséget. A cikket Hszi korábbi beosztottja, Csöcsiang-tartomány pártfőtitkára jegyzi, a politikus pedig arra is kitér, hogy az akkor kidolgozott járványügyi előrejelzési rendszer és más, helyi egészségügyi reformok nagyban hozzájárultak a betegség legyőzéséhez.

Idén nem ünnepelt olyan látványosan az államfő
Fotó: Reuters

Nagyobb nemzetközi figyelmet kapott a Központi Pártiskola alelnökének, Ho Jiting politológusnak születésnapi köszöntése. A Kínában elismert közíró ebben azt fejtegeti, hogy Hszi a XXI. századi marxizmus legfontosabb képviselője. A cikk a kínai elnök által 2017 októberében meghirdetett Gondolatok a kínai jegyekkel épített szocializmusról egy új korban című doktrínájára hivatkozik. A 19. pártkongresszusra időzített hosszú távú politikai, ideológiai program a szerző szerint a baloldali gondolkodás alapja és gerince, a marxizmus különböző ágait egyesíti.

A gondolat nem ismeretlen Kínában, hangsúlyozásakor pedig a nemzetközi elemzők körében rendre felmerül a kérdés: vajon miért érdeke-e Pekingnek a marxizmus ideológiájában elsőbbséget képviselnie? Különösen mivel a kínai vezetésnek, így Hszi Csin-pingnek sem célja valamilyen globális baloldali fordulat megvalósítása, az elnök említett stratégiája is csak óvatosan fogalmaz meg hosszú távú, nemzetközi ambíciókat. A katolikus egyház szakportálja, az Asia News cikke szerint a marxista születésnapi köszöntés mögött a Kínai Kommunista Párton belüli ideológiai törésvonal állhat. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus, illetve az Egyesült Államokkal egyre mélyülő válság kiélezte a feszültséget a párton belül, felszínre hozva egy klasszikus konfliktust a maoista, illetve a konfuciánus vonal között. A hongkongi székhelyű South China Morning Post pedig elemzésben arra hívja fel a figyelmet, hogy a születésnap alkalmából megjelent szövegek szerint Kínában a szocializmus győzelmet aratott a kapitalizmus felett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.