Megmozdulások világszerte

Néhány százan vettek részt Budapesten, a Szabadság téren megrendezett Black Lives Matter tüntetésen is.

Magyar Nemzet
2020. 06. 08. 9:27
null
Tüntetőket tartanak vissza az ausztráliai Sydney-ben Fotó: James Gourley Forrás: MTI/EPA/James Gourley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok városai, köztük Washington mellett a világ számos pontján, így Európában, Ázsiában és Ausztráliában is megmozdulások voltak a hét végén a rasszizmussal és a hatósági erőszakkal szemben annak a tiltakozáshullámnak a részeként, amelyet George Floyd két héttel ezelőtti halála váltott ki. Mint arról lapunk is beszámolt, a fekete bőrű Floyd azt követően vesztette életét Minnea­polisban, hogy egy fehér rendőr – aki ellen azóta vádat emeltek – percekig térdelt a nyakán egy hatósági intézkedés során.

Tüntetőket tartanak vissza az ausztráliai Sydney-ben
Fotó: MTI/EPA/James Gourley

Szombaton Londonban ezrek vonultak a parlament melletti térre – a koronavírus-járvány miatt többnyire maszkban –, és azt skandálták, igazság nélkül nem lesz béke, továbbá legyen vége a rendőri rasszizmusnak. Tiltakozók egy csoportja a brit kormányfői rezidenciához vonult, ahol megdobálták a rendfenntartókat; lovas rendőrök rohammal távolították el a demonstrálókat. Mintegy ezer tüntető a londoni amerikai nagykövetségnél bénította meg a forgalmat. Párizsban a hatóságok nem engedélyezték az amerikai nagykövetség elé és az Eiffel-torony közelébe tervezett tiltakozást. Ennek dacára több százan gyűltek össze a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom tábláival a külképviselethez és a francia elnöki palotához is közel eső téren.

Magasba emelt öklök Lille-ben Adama Traoré emlékére
Fotó: Reuters

A franciaországi megmozdulásokra ráerősít Adama Traoré négy évvel ezelőtti halála; a szintén fekete fiatalember – Floydhoz hason­lóan – azt ismételgette a csendőröknek, hogy nem kap levegőt. Ügyét most újra kivizsgálják. Németország városaiban is tiltakoztak, rendbontás és erőszak miatt Berlinben mintegy száz főt őrizetbe vettek, és Hamburgban is összecsapásokra került sor, a rendőrség vízágyút is bevetett. Nápolyban az amerikai főkonzulátusnál gyűltek össze tiltakozók, angolul és olaszul skandálva: „Ha nincs igazság, nincs béke! Fenébe a rendőrséggel!” Az ausztráliai Bris­bane-ben mintegy harmincezer ember tüntetett, nemcsak a feketék, hanem az ausztrál őslakosok elleni rendőri rasszizmust is elítélve. Japánban egy kurd férfival szembeni rendőri túlkapás nyomán vonultak az utcára, a feketék elleni rendőri erőszakot is elítélve. Szöulban a tüntetők a fekete maszkjaikra azt írták fel: Nem kapok levegőt!

Demonstráció a Szabadság téren

Néhány százan vettek részt Budapesten, a Szabadság téren megrendezett Black Lives Matter-tüntetésen. A megmozdulást Komáromy Gergő, művésznevén Gregory G Ras, az elmúlt évek kormányellenes tüntetéseinek ismert ellenzéki arca szervezte. Az amerikai nagykövetség előtt tartott demonstráción a felszólalók és a zenei betétek után – a külföldi tüntetések mintájára – a résztvevők térdre ereszkedtek. A feketéket érő rendőri erőszak elleni tiltakozásnak ezt a módját Colin Kaepernick amerikai futballista honosította meg néhány éve az Egyesült Államokban: ő a himnusz alatt ereszkedett fél térdre. Tiltakozása számos bírálatot is kiváltott. (B. G.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.