Nem csitul az amerikai kultúrharc

Leveszik az Uncle Ben’s rizstermékek csomagolásáról az 1946 óta rajta lévő fekete farmert.

2020. 06. 19. 15:12
Boxes of Uncle Ben's branded rice stand on a store shelf inside of a shop in the Brooklyn borough of New York City
Ben bácsi többé nem mosolyog ránk a dobozokról. Fotó: Brendan McDermid Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden egyes nap újabb fejleményeket hoz abban a kultúrharcban, amelyet a fekete George Floyd négy héttel ezelőtti, minneapolisi halála váltott ki, az egész világra átterjedő tüntetés- és zavargáshullámmal együtt. Egyre élesebben vetődik fel a kérdés – és nő a liberális baloldal ehhez fűződő lelkiismeret-furdalása –, hogy Amerika történelmét eddig nem a fehér elit szája íze szerint írták-e. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök most látta elérkezettnek az időt, hogy elrendelje négy, XIX. századi házelnök portréjának eltávolítását a Capitoliumról, akik „a konföderáció erőszakos fanatizmusát és groteszk rasszizmusát testesítik meg”. A déli konföderáció ebben a szövegösszefüggésben az egykori rabszolgatartó Délnek felel meg.

Cory Booker, a három fekete szenátor egyike déli politikusok szobrának eltávolítását is megpróbálta elérni egy törvényjavaslattal, de nem járt sikerrel. Június 19-én egyébként az amerikai feketék arra emlékeznek, hogy 1865-ben ezen a napon érte el az utolsó texasi rabszolgákat a felszabadításuk híre. Kaliforniában most az országalapító atyákról, George Washingtonról és Thomas Jeffersonról elnevezett iskolákat neveznek át; mindketten tartottak rabszolgákat kétszáz évvel ezelőtt. Leveszik az Uncle Ben’s rizstermékek csomagolásáról az 1946 óta rajta lévő fekete farmert, közölte az anyavállalat, a Mars. Jesse Jackson tiszteletes, amerikai polgárjogi harcos levélben sürgette Mark Rutte holland kormányfőnél, hogy tiltsa be a holland karácsonyi népszokásokban fennmaradt Fekete Pétert, mert az szerinte rossz hatással van a gyerekekre.

A Twitter mikroblogszolgáltató mindeközben manipulált médiatartalomnak minősítette Donald Trump amerikai elnök egyik videóját, amelyet Egy megriadt totyogó fut a rasszista baba elől címmel tett közzé. Az eredeti videóban, amely 2019-ben bejárta a közösségi médiát, egy fekete bőrű kisgyermek fut egy fehér bőrű társa felé, majd megölelik egymást. A gyorsan népszerűvé vált felvételt eredetileg a CNN hírtelevízió honlapján tették közzé. A CNN-logóval ellátott feliraton az áll, hogy egy megriadt kisgyermek fut a rasszista baba elől. Egy későbbi szalagcímen az szerepel, hogy „a rasszista baba vélhetőleg egy Trump-szavazó”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.