Nem merik a szájukra venni a thaiföldi királyt

Az internet korában már lehetetlen betartatni a felségsértést tiltó, szigorú törvényt.

Gál István (Manila)
2020. 06. 25. 9:12
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Bangkok
Felnéznek rá. Még a naptárat is X. Ráma díszíti Fotó: REUTERS/Soe Zeya Tun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvatos változás jeleit mutatja a világ egyik legrégebben regnáló monarchiája, a Thaiföldi Királyság. Prajuth Csan-Ocsa thai miniszterelnök nyilatkozata szerint Maha Vajiralongkorn – formális nevén X. Ráma király – utasította, hogy a jövőben senkit ne börtönözzenek be szóban elkövetett felségsértésért. Ezzel a király tiszteletben tartja 2016-ban elhunyt apja, Bhumibol Aduljadedzs akaratát, aki 2005-ben már kinyilvánította hasonló szándékát. Egyben megnyitja a lehetőséget a párbeszédre nemcsak a szólásszabadságról, de magáról a királyságról is.

Jelenleg a lèse-majesté törvény szerint legalább három, legfeljebb tizenöt évig tartó börtönbüntetés jár annak, aki szóban vagy más módon megsérti a király személyét, a kiterjedt királyi családot vagy a királyság intézményét. Keményvonalas monarchisták szerint azonban már az is sértésnek számít, ha valaki dicsőítés nélkül említi az uralkodó Csakri-dinasztiát. Különösen erős a királyság támogatottsága a katonaság soraiban. Apirat Kongsompong tábornok korábban például úgy nyilatkozott: „A tiszteletlenség és sértegetés általában elmebetegektől jön, ezeknek nincs helye az országban.”

Felnéznek rá. Még a naptárat is X. Ráma díszíti
Fotó: Reuters/Soe Zeya Tun

Kritikusai szerint azonban a törvény gyakran válik az elnyomás és visszaélések eszközévé egy olyan politikai rendszerben, amely nem tűr bírálatot. Vancsalearm Szatszaksit, a monarchia egyik kritikusa például két hete tűnt el nyomtalanul a kambodzsai Phnompenből, ahova felségsértés vádja elől menekült 2015-ben. Nem az övé első eset az elmúlt években, amikor a közösségi médiában elkövetett felségsértéssel vádolt civilek tűnnek el nyomtalanul. Ugyancsak a szabályozás túlkapásait mutatja a politikai aktivista és professzor, Szulak Szivarak ­törvény elé citálása 2014-ben, aki egy 1593-as néhai thai és burmai uralkodó között elefántháton vívott csata kimenetelét kérdőjelezte meg nyilvánosan.

A törvény betartásának enyhítéséről még a progresszív gondolkodók is csak annyit várnak, hogy teret adhat olyan eszméknek, mint a sajtó- és szólásszabadság. A váltás mögött pedig prózai okokat látnak: az internet korában lehetetlenség ellenőrizni a napi szinten sok ezer, a királyságot érintő bejegyzést. Például olyan széles nyilvánosságot megmozgató esetekben, mint amikor május végén X. Ráma király egy németországi luxushotelbe vonult vissza háreme kíséretében a koronavírus elől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.