Neonácit vádolnak egy CDU-politikus megölésével

A vád szerint a kereszténydemokrata Walter Lübckének azért kellett tavaly meghalnia, mert nyíltan kiállt Angela Merkel kancellár migránsokat befogadó politikája mellett. Ha a neonáci körökből már ismert Stephan Ernstet bűnösnek találják, ez az első szélsőjobboldali politikusgyilkosság Németországban a második világháború vége óta.

2020. 06. 16. 17:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidegvérrel kitervelt, alattomosan végrehajtott gyilkosság a legsilányabb indítékból – így jellemezte az áldozat családjának ügyvédje azt a bűntettet, amelynek tárgyalása rendkívüli biztonsági intézkedések és médiaérdeklődés mellett kezdődött meg tegnap Hessen német tartomány frankfurti felsőbíróságán. Október végéig több tucat tárgyalási nappal számolnak.

A 65 éves Walter Lübckét tavaly júniusban lőtték le otthonában. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) német kormánypárt kasseli politikusa azzal vált ismertté, hogy támogatta Angela Merkel kancellár migránsokat befogadó politikáját, amelynek keretében 2015-től több mint egymillió menedékkérő telepedhetett le az országban. Lübcke e nézeteinek nyíltan hangot adott, egy befogadótábor létesítéséről szóló fórumon is kiállt mellette. Nem sokkal a gyilkosság után a hatóságok kézre kerítették a neonáci körökből ismert, idegenellenes bűncselekményekért már büntetett Stephan Ernstet, aki vallomást tett, ezt azonban később visszavonta.

Ha a 46 éves férfira rábizonyítják a vádat, akkor az első szélsőjobboldali politikusgyilkosságról van szó Németországban a második világháború óta. De neonáci merényleteket az elmúlt években is végrehajtottak, sőt az egyiket épp a kétszázezres Kasselben, ahol egy török üzlettulajdonossal végzett a Nemzetiszocialista Alvilág (NSU) elnevezésű terrorszervezet, amelyet azóta felszámoltak, vezetőit pedig elítélték. Az NSU kilenc gyilkosságot követett el a kétezres években, főleg bevándorlók ellen. A Lübcke-ügyben vizsgálták Ernst, illetve feltételezett tettesttársa az NSU-hoz és más neonáci szervezetekhez fűződő lehetséges kapcsolatait is. Érdekesség, hogy Ernst egyik ügyvédje a török származású Mustafa Kaplan, aki az NSU-perben az áldozatok családjait képviselte.

A Lübcke-gyilkosság számos egyéb feladatot is adott a titkosszolgálatnak. Más politikusokat is megfenyegettek, Berlinben „Lübcke már megfizetett, Merkel még nem” falfirka jelent meg, a Nordkreuz neonáci szervezet pedig 25 ezer fős halállistát készített és hullazsákokat rendelt. Egy a múlt héten lapunkban is ismertetett hivatalos jelentés szerint Németországban tavaly jelentősen nőtt a rasszista indíttatású bűncselekmények száma is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.