Drasztikusan csökken Földünkön a vadpopuláció

Tudósok szerint még mindig van esély az élőhely- és vadpusztulás visszafordítására.

Mártonffy Attila
2020. 09. 10. 15:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt fél évszázadban kétharmadával zsugorodott a globális vadpopuláció – állítja a Vadvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése. A dokumentum arra is rávilágít, hogy a katasztrofális visszaesés üteme nem mutat lassulást, mivel a természet ember általi pusztítása mára eddig soha nem látott mérteket öltött. – Hajótöröttek leszünk saját világunkban, az egyetlen helyen, amelyet az otthonunknak nevezünk – festett sötét képet a jövőről Tanya Steele, a WWF vezérigazgatója. A 125 szakértő bevonásával készült jelentés csaknem 4400 gerinces állatfaj mintegy 21 ezer populációjára terjed ki, áttekintést adva a természeti világ jelenlegi állapotáról.

https://www.facebook.com/wwfhungary/photos/a.211253952497/10158793883052498/?type=3&theater

A szervezet 2020-as Élő bolygó-jelentése szerint az erdőirtás, a mezőgazdasági célokat szolgáló talajátalakítás és a vadon élő állatokkal folytatott kereskedelem játszotta a fő szerepet abban, hogy 1970 és 2016 között átlagosan 68 százalékkal zsugorodott húszezer emlős-, madár-, kétéltű-, hüllő- és halpopuláció. A Global Forest Watch (GFW) nevű, interneten elérhető erdőfigyelő-rendszer adatai szerint 2019-ben hat másodpercenként egy labdarúgópályányi trópusi esőerdő tűnt el a Föld felszínéről – írja a távirati iroda. Az édesvizekben élő fajoknál 84 százalékos volt a populációcsökkenés. A veszteség a trópusokon a legkíméletlenebb: a legnagyobb, 94 százalékos populációcsökkenést a latin-amerikai és a karibi térségben regisztrálták.

A WWF Magyarország igazgatója, Sipos Katalin a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében megjegyezte, hogy ebben az évszázadban a vadon élő fajok egyötödét fenyegeti a kihalás az éghajlatváltozás következtében. A növények kihalási kockázata szintén hatalmas: a dokumentált növényfajkihalás az emlősök, a madarak és a kétéltűek együttes csökkenésének kétszerese. A kutatók szerint

a gyors ütemű erdőirtás kulcsszerepet játszik a zoonózisok, azaz az állatokról emberre átkerülő betegségek terjedésében is.

A WWF elemzésének összeállítói felhívják a figyelmet arra, a Covid–19 világjárvány fájdalmas emlékeztető arra, mennyire egymásra van utalva a természet és az ember.

A tudósok vélekedése szerint, ha a világ a megszokott módon működik tovább a következő évtizedben, akkor a vadvilág által elszenvedett károk helyreállása évtizedekbe fog telni, és a populációk kisebb valószínűséggel fognak regenerálódni. Az új modellezései eljárások alapján a kutatók ugyanakkor bíznak benne, hogy meg lehet állítani az élőhelyek elvesztését és kompenzálni az erdőirtás következményeit, amennyiben azonnali helyreállítási intézkedéseket vezetünk be, illetve megváltoztatjuk az élelmiszer-termelés módját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.