Nőnek lenni Indiában: „Nem fér el, vagy dörgölőzni akar?”

Szinte nincs olyan hét, hogy ne érkezzen hír Indiából valamilyen különösen kegyetlen nemi erőszakról. Vajon csak a média fújja fel ezeket az ügyeket? Esetleg a világ második legnépesebb országában egyszerűen sok emberre több bűncselekmény jut? Netán mások a fér­fiak vagy a hagyományok? Az indiaiak szexuális életéről, prostitúcióról, tradíciókról és arról, hogy milyen az élet európai nőként Kalkuttában, lapunknak Bakos Bettina indológus mesélt.

2020. 09. 02. 7:46
A woman holds a placard during a protest against the alleged rape and murder of a 27-year-old woman in Hyderabad
A nemi erőszak kultúrája? Nem elég, hogy a lányokba belenevelik, hogy a szüzességük kincs Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héttel ezelőtt újabb brutális nemi erőszak rázta meg Indiát. Ezúttal egy tizenhárom esztendős lányt erőszakoltak meg csoportosan, majd öltek meg egy Nepálhoz közeli kis faluban. A tinédzsert szülei azután kezdték el keresni, miután kiment dolgát végezni az udvari WC-be, ám sosem tért vissza. Élettelen testét nem sokkal arrébb, a cukornádmezőben találták meg. Apja állítása szerint az áldozatot meg is csonkították, szemeit kinyomták, nyelvét kivágták, ám ezeket az értesüléseket a rendőrség később cáfolta. A halottkém jelentése szerint a szem környékén valóban találtak vágásokat, ezekért azonban az éles cukornád lehetett a felelős. Halálát fojtogatás okozhatta. A bűncselekménnyel kapcsolatban a rendőrség két férfit őrizetbe vett, ám az eset óriási vihart kavart. Ugyanezen a hétvégén egy másik tizenéves lányt is megerőszakoltak, hasonló körülmények között. Az áldozat egy pumpás kútnál engedett vizet, amikor a gyanú szerint két férfi rárontott, motorkerékpárral egy közeli kunyhóba hurcolták és megerőszakolták.

Nem érték be ennyivel, égő cigarettájukkal „meg is jelölték” a lányt, míg eszméletét nem vesztette.

Üresek a számok

Az effajta szörnyű híradásoknak se szeri, se száma. Vajon csak a média fújja fel az ügyeket, vagy tényleg valós társadalmi problémáról van szó? Bakos Bettina (képünkön) szerint mindkettő igaz.

– Emlékeztetnék rá, hogy kontinensnyi területű és lakosságú országról van szó. A népesség lassan eléri az 1,4 milliárdot. Itt egy állam valóban olyan, mintha külön országról lenne szó, és az egyes régiók között is nagyon nagyok a különbségek

– magyarázta az évek óta Kalkuttában élő magyar indológus, aki terepen kutatja az elrendezett és szerelmi házasságokat. Példaként felhozta, hogy a nagyjából 328 milliós Egyesült Államokban arányaiban több családon belüli erőszakot jelentenek be, mint a négyszer olyan népes Indiában. Ami a nemi erőszakot illeti, a legfrissebb, 2018-as statisztikák több mint 33 ezer esetet regisztráltak. Ez naponta 91-et jelent, vagy másképpen, 15 percenként megerőszakolnak valakit. Az áldozat 94 százalékban ismeri az elkövetőt, gyakorta a családon belül történik az abúzus. Ráadásul a célpontok gyakorta a legvédtelenebbek, a két évvel ezelőtti adatok szerint naponta 109 gyermeket ér valamilyen szexuális erőszak. Ezek közül is csak néhány gyomorforgató eset kerül reflektorfénybe, mint mikor három és nyolc hónapos csecsemőkkel fajtalankodtak, vagy kisgyermekeket kínoztak meg. – Indiában ezek a számok nem sokat jelentenek. Biztosan állíthatom, hogy az esetek jelentős részét nem jelentik – rántotta le a leplet az egyébként sem fényes adatokról a szakértő. Ennek egyik okát abban látta, hogy nem bíznak a korrupt rendőrségben, amely amúgy is hajlamos a szőnyeg alá söpörni az ügyeket.

De mi állhat a jelenség mögött, miért szánja rá magát ennyi férfi az erőszakra? Bakos Bettina úgy vélte, a szexuá­lis frusztráció biztosan fontos szerepet játszik.

– A legtöbb családban a házasság előtti szexuális élet nem elfogadott. Különösen igaz ez a lányokra, akiknek a szüzessége kincs. Ez a hagyomány rendkívül erősen él – magyarázta.

Példaként említette még a tradíciók között a „becsületgyilkosságokat” vagy támadásokat, amikor a család becsületén esett vélt vagy valós csorbát torolják meg, valamint a „hozománygyilkosságokat”, mikor a nem elvárt hozomány miatt állnak bosszút.

Lopott pásztorórák

Elmondása szerint a prostitúció létezik ugyan, de nemcsak törvénytelen, hanem nagyon veszélyes is. Akit a rendőrök elkapnak, kiadós verésre számíthat.

– Kalkuttában például van egy folyó, amelyen fedett csónakokat lehet bérelni. A fiatal párok gyakran ezeken lopnak maguknak néhány pásztorórát.

Haza nem mehetnek, mert a kapcsolat nem engedélyezett. Hotelbe sem mehetnek, a legtöbb ugyanis nem fogad nem házaspárokat. A drágábbak nem ilyen válogatósak, de azt meg az átlagember nem engedheti meg magának – sorolta a nehézségeket. A problémák között említette még az áldozathibáztatást: gyakorta a lányok szemére vetik, ha kihívóan öltözködnek, ehhez olykor már a farmer és póló viselete is elég. Itt említette még meg az alkoholizmust is, amelyet államonként nagyon eltérően szabályoznak ugyan, de országszerte gondot okoz.

Eddigi szavait megerősíti egy múltheti eset, mikor egy 45 éves nőt erőszakoltak meg az egyik ugyancsak északi, vidéki településen. Az áldozat hazafelé tartott, amikor egy férfi felajánlott neki egy fuvart. Ám ahelyett, hogy hazavitte volna, egy félreeső helyre hurcolta. Hamarosan csatlakoztak hozzá társai is, hogy kedvüket leljék benne. Végül kidobták otthona előtt, azzal fenyegetve meg, hogy megölik őt és családját is, ha eljár a szája. Nem is emiatt buktak le, hanem mert a bűncselekményről videót is készítettek, amely terjedni kezdett a közösségi médiában. Ez alapján a rendőrök a tetteseket és az áldozatot is beazonosították, aki csak így tett vallomást. Elmondása szerint az elkövetők mind részegek voltak, és őt is arra kényszerítették, hogy igyon.

És hogy milyen egy európai nő élete Indiában? A fiatal magyar lány szerint nem egyszerű. Szigorúan ügyelni kell az öltözködésre, sötétedés után tilos a kijárás, még úgy is, hogy Kalkutta egyébként a biztonságosabb városok közé tartozik.

– Az állandó tömegnyomor miatt a buszon vagy a metrón elkerülhetetlen, hogy hozzád lapuljon egy férfi. Olykor nagyon nehéz eldönteni, hogy tényleg csak azért jön ennyire közel, mert nem fér el, vagy azért, mert nő vagy és dörgölőzni akar? Újdelhiben erre például az a megoldás, hogy külön kocsik vannak a nőknek

– panaszolta.

A nemi erőszak kultúrája? Nem elég, hogy a lányokba belenevelik, hogy a szüzességük kincs
Fotó: Reuters

A törvény ereje

A nagy nemzetközi visszhangot keltő botrányok és országos tüntetések hatására az indiai törvények sokat szigorodtak. Óriási vihart kavart egy 2012-es eset, mikor egy fiatal lányt, aki barátjával együtt szállt fel egy buszra, tömegesen megerőszakoltak, megkínoztak, végül bele is halt a sérüléseibe. Ezután módosították a nemi erőszakra vonatkozó törvényt: szigorítottak a büntetési tételen, akár halálbüntetéssel is sújthatják az emberéletet is követelő eseteket, de az olyan, addig jótékonyan elnézett zaklatásokat is büntethetővé tették, mint például a kéretlen fizikai kontaktus. Az áldozatnak nyolc évvel később szolgáltattak igazságot, négy gyilkosát éppen idén márciusban akasztották fel. De két évvel ezelőtt ismét újabb hír vetett hullámot, mikor egy nyolcéves kislányt öltek meg és erőszakoltak meg csoportosan. Ezután ismét szigorították a szabályokat, például húsz év letöltendő börtönben szabták meg a legenyhébb büntetést azok számára, akik 16 éven alulival erőszakoskodnak.

Hogy önmagában a törvény elég visszatartó erőt jelent-e, az erősen kérdéses. Nem ezt támasztja alá egy augusztus eleji eset, amikor egy 33 éves férfit betörési kísérlete közben rajtakapott egy 12 éves kislány, akire a férfi rátámadt és megpróbálta megerőszakolni. Mint utóbb kiderült, az elkövető már korábban is ült börtönben, azért ítélték el, mert 2006-ban egy ugyancsak balul elsült betörés során végzett a ház tulajdonosával. Jó magaviselete miatt azonban 2014-ben szabadon engedték.

Szegények járványa

Indiában már 3,3 millió fölött jár a koronavírusos megbetegedések száma, amivel a világon a harmadik legfertőzöttebb országnak számít. A második legnépesebb állam nemhogy a második hullámtól tart, de még az első hullámon sincs túl. Pedig Bakos Bettina szerint a járványnak máris katasztrofálisak a következményei, rengetegen tönkrementek. – A szegényeknek a legnehezebb. Százmilliók élnek napi bérből, akiknek semmi megtakarításuk, viszont teljesen ellehetetlenült az életük – panaszolta. És hogy mikor érhet véget a rémálom? Csak találgatni tudnak, de aggodalomra adhat okot, hogy korábban az első tetőzést is novemberre jósolták. Indiában a halálozási ráta egyébként elég alacsony, mindössze kétszázalékos, amelyre a magyar lány elmondása szerint nagyon büszkék, mondván milyen erős a szervezetük. Gyanítja azonban, hogy ezek a statisztikák sem túl pontosak, hiszen nincs elég teszt, és a vidéki településeken sem életszerű, hogy kivizsgálják a halál okát. – Nagyon nagy a félelem, a párás meleg ellenére is hordják a maszkot, ami kötelező is. A járvány egyik pozitív hozadéka, hogy végre rendesen fertőtlenítenek és betartják a fizikai távolságtartást – sorolja az óvintézkedéseket. Bakos Bettina tapasztalatai szerint, ha az embernek van pénze, a kórházakban megfelelő ellátást kap. Az állapotokat ecsetelve felidézte az egyik élményét, amikor konyhai lángpisztollyal sterilizálták az orvosi eszközöket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.