Német elemzők: Jön az új hidegháború és a „rendtelenség” korszaka

Gazdasági egyenlőtlenségeket, a globalizáció végét és új hidegháborút jelez előre a Deutsche Bank legújabb, szerdán megjelent tanulmánya. Az elemzés egyáltalán nem optimista: a 2020-as évet határvonalként látják, amely egy 40 éves prosperáló időszakot zár le. Ami utána jön, a kutatók szerint a „rendtelenség” új korszakaként jellemezhető.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 10. 10:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Deutsche Bank legfrissebb elemzése szerint az elmúlt négy évtizedet a globalizáció időszaka jellemezte, amely gyors gazdasági növekedést hozott magával. Ez a ciklus azonban véget ért, és egy új korszak hajnalának vagyunk tanúi: egy olyan korszaknak, amely „mindenre hatással lesz a gazdaságoktól kezdve a részvénypiacig, beleértve a politikát és az általános életmódunkat” – áll a tanulmányban. A Deutsche Bank ugyanakkor megjegyzi, hogy „nem minden rendtelenség rossz”, bár kétségtelenül kockázatokat jelent a mindennapi életünkre nézve.

Az elemzők szerint, ahogyan a második világháború utáni időszakot, ezt a korszakot is egy végighúzódó geopolitikai esemény fogja meghatározni: az Egyesült Államok és Kína szembenállása, amely egy új hidegháborús ellenállásnak tekinthető. Ez két síkon zajlik: Peking egyrészt gazdaságilag is próbálja átvenni a vezetést Amerikától, másrészt szembehelyezkedik a nyugati liberalizmussal, így, ahogyan a korábbi hidegháborúnak, ennek a szembenállásnak is lesz egy ideológiai vetülete.

Az előrejelzés szerint, ahogy a két nagyhatalom között csökkennek a gazdasági különbségek, növekszik az úgynevezett thuküdidészi csapda lehetősége – egy olyan helyzet, amikor az egyik állam katonai és gazdasági potenciálja megnövekszik, és beéri a fő konkurensét, amely ugyanakkor egy konfliktus árán is próbálja megőrizni a domináns pozícióját. Ezzel pedig jelentősen megnövekszik a háborús konfliktus esélye: a Deutsche Bank szerint az elmúlt ötszáz évben 16 ilyen helyzet alakult ki, amelyek 12 esetben háborúval végződtek. Bár a szakértők hozzáteszik, hogy a két nagyhatalom közötti küzdelem inkább gazdasági háborúban manifesztálódhat, mint egy teljes értékű katonai konfliktusban. A világ azonban több szembenálló oldalra, szövetségi blokkra szakadhat Washington és Peking vezetésével: a blokkok közötti komoly gazdasági szankciókkal, magas vámtarifákkal és a technológiai export tilalmával.

Az elemzés kitér a koronavírusra is – szerintük nem a járvány okozta a globalizációs korszak végét és egy új időszak kezdetét, ám kétségtelenül felgyorsította a folyamatokat. A következő évtized Európa számára is nehéz lehet: bár szerintük a koronavírus új impulzust adott a közös fellépésnek és az integrációs folyamatoknak, azonban további gazdasági fragmentációnak lehetünk tanúi.

Az új korszakot meghatározó témák

A jelentés nyolc kulcsfontosságú témát sorol fel, amelyek a Deutsche Bank szerint meghatározzák majd ezt a korszakot:

1. Hidegháborús szembenállás Kína és az Egyesült Államok között. A korlátozás nélküli globalizáció megfordulása.

2. Stresszhelyzet Európa számára: bizonyos integrációs folyamatok felgyorsulása, de potenciális gazdasági stagnálás vagy fragmentáció.

3. Az államadósságok felpörgése világszerte.

4. Infláció növekedése.

5. A koronavírus-járvány utáni világ első időszakában a gazdasági egyenlőtlenség növekszik majd, ám a jövőben ez a trend megfordulhat: az államok egyre többet adóztatják majd a gazdagokat.

6. Nemzedékek közötti versengés: 2030-ra a század elején születettek létszámukban elérik majd az idősebb korosztályokat, és emiatt éppen ők lesznek azok, akik meghatározzák majd a belpolitikát a szavazófülkékben.

7. Az éghajlatváltozás miatti aggodalmak további növekedése.

8. Új technológiai forradalom.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.