időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Bejegyzett élettársi kapcsolatot kér a homoszexuálisoknak a pápa

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.10.21. 21:02
Bejegyzett élettársi kapcsolatot kér a homoszexuálisoknak a pápa

Az azonos nemű pároknak lehetővé kell tenni a bejegyzett élettársi kapcsolatot jogaik biztosítása érdekében – jelentette ki Ferenc pápa a róla szóló, szerdán bemutatott dokumentumfilmben.

– A homoszexuális embereknek legyen joguk ahhoz, hogy családban éljenek. Ők is Isten gyermekei. Emiatt senkit sem szabad kiutasítani vagy szenvedésre késztetni. Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek lehessenek

– mondta az egyházfő a Evgeni Afineevsky rendezőnek adott interjújában.

A pápa korábban, még Buenos Aires érsekeként ellenezte a melegházasság engedélyezését, és helyette az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatának elismerését szorgalmazta. Szakértők szerint azonban azóta nem foglalt állást ennyire világosan a kérdésben nyilvánosan, mint most.

A Római Filmfesztiválon mutatták be a Francesco című filmet, amely olyan kivételes vezetőként szól az egyházfőről, aki képes lehet az emberiség egyesítésére. Az amerikai állampolgárságú, orosz zsidó származású Afineevsky kétórás dokumentumfilmje olyan fontos témákat feszeget, mint a gazdagok és szegények között növekvő szakadék, a rasszizmus, a klímaváltozás, a szexuális zaklatás, a migráció, az emberkereskedelem, a politikai polarizáció, valamint a keresztények, muzulmánok és zsidók közötti viszony. A néző a pápa közleményeiből, írásaiból, Twitter-üzeneteiből, utazásain mondott beszédeiből ismerheti meg az ezekről a kérdésekről vallott nézeteit. A dokumentumfilmben ugyanakkor azok az interjúk is megjelennek, amelyeket Afineevsky készített a pápával.

A rendező kiemelte, hogy Ferenc pápa, aki először rosszul mérte fel a katolikus egyház felelősségét a szexuális zaklatási válságban, később nyilvánosan elismerte hibáját és bocsánatot kért.

Nagyon szép látni egy vezetőt ilyen pozícióban, aki ilyen szerény, és képes azt mondani, hogy „sajnálom, tévedtem”

– hangoztatta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.