Exit poll: Kijevben Klicsko magabiztos győzelme várható

Egy közvélemény-kutató felmérése szerint Kijev jelenlegi főpolgármestere magasan vezet az ukrajnai önkormányzati választáson.

Forrás: MTI2020. 10. 25. 21:13
KLICSKO, Vitalij
A korábbi profi ökölvívó várhatóan megőrzi kijevi főpolgármesteri székét Fotó: RONALD WITTEK Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitalij Klicsko, Kijev jelenlegi vezetője magasan vezet a főpolgármester-jelöltek között a Rejting közvélemény-kutató exit poll felmérése szerint, amelyet a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választások lezárultával tettek közzé.

Az exit poll felmérés adatai szerint Klicsko 47,8 százalékos támogatottságot szerzett, ami alapján második fordulót kell rendezni Kijevben. Őt követi szorosan egymás után három jelölt, Olekszandr Popov, a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért párttól 8,6 százalékkal, Szerhij Pritula, a Hang párttól 8,3, és Irina Verescsuk, az ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párttól 8 százalékkal.

A korábbi profi ökölvívó várhatóan megőrzi kijevi főpolgármesteri székét
Fotó: MTI/EPA

A kijevi városi tanácsban a Klicsko mögött álló UDAR (Ütés) párt kapta legtöbb voksot, 21,3 százalékot. A Petro Porosenko volt államfő vezette Európai Szolidaritás 18, a Nép Szolgája párt 9,5, a Hang párt 7,2, az Olekszandr Omelcsenko vezette Egység párt 6,8, az Ellenzéki Platform 6,7, Julija Timosenko Haza pártja pedig 6,6 százalékot szerzett. Más pártnak nem sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

A kárpátaljai magyarság számára nagy a tétje a mai voksolásnak

A Magyar Nemzet ungvári tudósítójának beszámolója felidézi, hogy öt éve választási együttműködési megállapodást kötött a két kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet, ezúttal viszont külön indul a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetég (UMDSZ). Az akkor létrejött összefogást nagyra becsülték a kárpátaljai magyar választók, a megyei magyar lista 12 százalékot szerzett, ami a 64 fős képviselői testületben nyolc mandátumot eredményezett a KMKSZ neve alatt futó közös frakciónak, s Barta József személyében nekik jutott a közgyűlés alelnöki posztja is. Az elmúlt években 250 millió hrivnyát, mintegy 2,5 milliárd forintot hívtak le a különböző állami fejlesztési alapokból, amelyet a magyarlakta vidékek infrastrukturális fejlesztésére fordíthattak. És bár igaz, hogy tízszer ennyi is kevés lett volna, de fontos megjegyezni, hogy minden egyes hrivnyából, ami a megyei költségvetésből kifizetésre került, 12 kopijka a magyar vidékekre jutott, ami százalékarányosan megegyezik a frakció súlyával. Ha ehhez hozzávesszük azt a hatalmas budapesti segítséget, amit az anyaország nyújt Kárpátaljának, még kedvezőbb az összkép. Ezúttal csak a KMKSZ indít megyei listát a közgyűlésbe, az UMDSZ azzal az indokkal mondott le erről, hogy nem szeretné gyengíteni a másik fél bejutási esélyét. A kárpátaljai magyarok túlnyomó többsége csalódottan vette tudomásul, hogy bár a pártok vezetői ezúttal is tárgyaltak az esetleges közös indulásról, de a várt megállapodás elmaradt. Ennek tükrében sokakból megrökönyödést váltott ki, hogy a választási hajrában az UMDSZ váratlanul együttműködési memorandumot írt alá a jelenlegi kormánypárt, a Nép Szolgája kárpátaljai szárnyával, ami szándékaik szerint a választásokat követő időszakra is szól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.