időjárás 18°C Róbert 2023. június 7.
logo

Ezerötszáz rendőr lakoltatta ki a berlini anarchistákat + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Deutsche Welle, Der Spiegel
2020.10.10. 16:06
Ezerötszáz rendőr lakoltatta ki a berlini anarchistákat + videó

Erőszakba torkollott az egyik berlini foglalt ház evakuálása. Az ott élő anarchisták szerint az épületet visszakövetelő tulajdonos a jogaikat csorbítja.

Péntek késő este is csoportos demonstrációk voltak Berlin keleti részén, miután több mint 1500 rendőr segítségével már a délelőtti órákban felszámolták a szélsőbaloldal egyik kulturális központját, az úgynevezett Liebig 34-et. A graffitikkel és plakátokkal díszített épület 1999 óta főként transznemű, homoszexuális, feminista és anarchista személyeket szállásol el.

Nyolc németországi tartomány csaknem 1500 egyenruhása kellett az 57 illegális épületfoglaló eltávolítására, mivel a tulajdonos visszakövetelte magának az intézményt – írta a Deutsche Welle hírügynökség, amelynek helyszíni tudósítója riportjában megjegyezte: a környéken amúgy is gyakoriak az összecsapások az Antifa mozgalom tagjai és a rendőrök között, a hatóságok emiatt tudatosan készültek az esetleges erőszakra. A riporter a Twitteren videót is megosztott a Liebig 34-nél történtekről.

A berlini rendőrség tájékoztatása szerint az esti összecsapások során egy buszmegálló megsemmisült, négy embert pedig őrizetbe vettek, mert petárdákkal és üvegekkel támadtak az egyenruhásokra.

Rendőrök viszik el az egyik tüntetőt Berlinben
Fotó: DPA/P.Zinken

A berlini fal leomlása után kezdődött

A fal leomlását követően Kelet-Berlin számos megüresedett épületét vették használatba művészek, baloldali aktivisták és diákok.

Sok esetben az önkormányzatokkal és a városvezetéssel folytatott alkufolyamat során elérték, hogy alacsony bérleti díjért cserébe szponzorokat keressenek az épületek felújítására.

Nem véletlen, hogy mára a befektetések nagy része Kelet-Berlinbe irányul, a városrész egyre népszerűbb az itt található szórakozóhelyek, kiállítótermek, éttermek miatt. A Liebig 34 esetében is az ott működő kiállítóterem és kocsma bevételeinek egy részéből fizették a bérleti díjat és a rezsit.

A tulajdonos, Gijora Padovicz azonban még 2018-ban úgy döntött, hogy nem újítja meg az ott élőkkel kötött bérleti szerződést. A Liebig 34-et elfoglalók viszont jogszerűtlennek ítélték meg a döntést, mondván: a berlini sokszínűség, a gazdagok hatalma elleni fellépés szimbólumáról van szó, ráadásul az épület kisebbségeknek is menedéket nyújt.

Kétévnyi pereskedés vezetett oda, hogy a rendőrség evakuálhatta az anarchistákat.

Anarchista tüntető a berlini Liebig 34 kiürítésekor
Fotó: Reuters/Axel Schmidt

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.