A karanténban a belgák a kiskapuk nagymesterei

Belgium meglehetősen rosszul kezelte a járványt, a fekete statisztikák élén áll.

Cseke Dóra
2020. 11. 19. 5:55
Funeral during the Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Belgium
Végső búcsú. Vezetik a halálozási statisztikákat. Fotó: Yves Herman Forrás: REUTERS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Három tényező játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy Belgium már a járvány kitörésekor a fekete statisztikák élére került, és azóta is a rosszul teljesítő országok között szerepel – derült ki a Volkskrant holland napilapban megjelent interjúból, amelyben Marc Van Ranst, a Leuveni Katolikus Egyetem virológusprofesszora köntörfalazás nélkül fejtette ki véleményét. Az Európai Unió országai között Belgium jelenleg a hetedik helyet foglalja el a ranglistán az országonként összesített adatok alapján, a járvány kitörése óta 537 775 igazolt fertőzéssel és a koronavírushoz köthető 14 616 halálesettel.

Végső búcsú. Vezetik a halálozási statisztikákat
Fotó: Yves Herman / REUTERS

A szakember első helyen említette a belga mentalitást.

– Bajnokok vagyunk abban, hogyan kell a korlátozásokat figyelmen kívül hagyni. Amint életbe lépnek az intézkedések, egyből azt kérdezzük, vannak-e kiskapuk? A második gondolatunk pedig mindig az, vajon lesznek-e ellenőrzések? Tudom, máshol is előfordulnak kihágások, de mi művészi fokra fejlesztettük a kiskapuk kihasználását

– számolt be tapasztalatairól.

Orvosok és egészségügyi dolgozók a tevékenységükhöz nagyobb állami támogatást követelve tüntetnek egy kórház, egyben koronavírus-vizsgálati központ előtt, a belgiumi Charleroi-ban még októberben
Fotó: Olivier Hoslet/MTI/EPA/

A tanácsadó második helyre sorolta azt a példátlan jelenséget, hogy Belgiumnak kilenc egészségügyi minisztere van egy helyett. A szövetségi kormány legfőbb egészségügyi vezetője mellett még nyolc regionális, és a különböző politikai pártokat is egyaránt képviselő miniszter felel eltérő, ám nyilvánvalóan egymást szükségszerűen fedő területekért. – Szerintem még egymás nevét sem tudják – fűzte hozzá a virológus. A járvány tombolása idején a belgák a tőlük megszokott lazasággal kommentálták a nagy visszhangot kiváltó témát az RTL tévécsatorna riporterének kérdésére: „Emelném a létszámot 14-15 főre, hogy még többen ne csináljanak semmit, mi meg fizethessünk!”, „Én lennék a tizedik, aki nem csinál semmit!”, „Én ugyan nem izgulok a járvány miatt, ha ők nem izgulnak”, „Megvédem magam, mert ők nem védenek meg” – viccelődtek a miniszterekről a belgák a kamera előtt. A professzor a harmadik okként említette, hogy a kormányzat késve hozott meg fontos intézkedéseket is, de most már inkább arra figyelmeztetett, hogy a kormány ne kövessen el újabb szarvashibát azzal, hogy a kijárási korlátozásokat túl gyors ütemben oldja majd fel.

Koronavírussal fertőzött beteget lát el egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott a brüsszeli Etterbeek-Ixelles Kórház intenzív osztályán

Fotó: Stephanie Lecocq/MTI/EPA/

A pandémia kitörése óta a belga médiát elárasztották a súlyos egészségügyi válságra magyarázatot kereső elemzések. Ekkor derült fény arra a döbbenetes esetre, amely a volt szövetségi egészségügyi miniszter, Maggie De Block nevéhez fűződik. A La Libre Belgique nagy visszhangot kiváltott cikke szerint Maggie De Block orvosi maszkok millióit semmisíttette meg. 2006-ban még több tízmillió maszk állt rendelkezésre a belga kormány járványmegelőzési stratégiai tartalékában.

Tavasszal, a koronavírus-járvány váratlan kitörésekor viszont ez a vészhelyzeti készlet már nem létezett.

A 27 millió maszkot egy Namur melletti laktanyában őrizték, de a tárolás körülményei nem voltak megfelelőek, ezért 2015 végén Maggie De Block utasítására ötmillió leromlott állapotú FFP2 maszkot szállítottak el a hulladékégetőbe. A maradék 22 millió maszkot 2018 végéig tárolták a katonai létesítményben, ám az ingatlan eladásakor a De Block-kabinet elrendelte a védőmaszkok teljes megsemmisítését. Holott semmi nem utalt arra, hogy ezek rossz állapotban lennének. A kabinet pedig nem ellenőriztette a maszkok minőségét, mert a megsemmisítésük olcsóbb volt, mint az elszállításuk – árulta el az oknyomozó riporternek egy belső munkatárs. Pedig a maszkok életeket menthettek volna a koronavírus-járvány első hullámában, amikor sem a lakosság, sem az egészségügyi személyzet részére nem álltak rendelkezésre, és a járvány végzetesen elterjedt a nagy népsűrűségű országban, ahol sok épületben még a mosoda és a mosógépek is közösek.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A volt miniszter már a hivatalának elfoglalásakor sem az egészségügy területén korábban elért eredményeivel vált ismertté Európa-szerte. Sokkal inkább extrém túlsúlya miatt, ami sokak számára megkérdőjelezte Maggie De Block hitelességét a hozzá rendelt egészségügyi tárca élén. De Block testalkata azonnal viccelődés tárgyává vált, amelyet Charles Michel a miniszter szakértelmének hangsúlyozásával próbált akkor ellensúlyozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.