A republikánus szavazók is kezdik elfogadni az eredményt?

Bár a szavazatszámlás még több államban folyik, és Donald Trump is jogi perek sorát fogja elindítani, az amerikaiak nyolcvan százaléka Joe Bident tekinti megválasztott elnöknek. Véleményük szerint a jelenleg a médiában megjelenő eredmények alapján – azaz a 279 elektori szavazat megszerzésével – Biden máris megnyerte az elnökválasztást.

Cseke Dóra
2020. 11. 11. 12:48
USA Biden_Trump_Valasztas
Democratic 2020 U.S. presidential nominee Joe Biden gestures at his election rally, after the news media announced that he won the 2020 U.S. presidential election over President Donald Trump, in Wilmington, Delaware, U.S., November 7, 2020. Andrew Harnik/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY - RC2RYJ9R6F3T Fotó: Andrew Harnik Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak közel nyolcvan százaléka vélekedik úgy, hogy Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke – derült ki az Edison Research kutatóintézet felméréséből. A republikánus szavazók több mint ötven százaléka is elfogadja a médiumok által kihirdetett – bár még nem hivatalos – eredményt. A Reuters/Ipsos friss felmérése is megerősíti ezeket az adatokat: az amerikaiak hetven százaléka, a demokrata szavazók 83 százaléka és a republikánusok 59 százaléka gondolja úgy, hogy a választások jogszerűek voltak, és a választásban dolgozók tisztességesen végezték el a munkájukat. A válaszadók 72 százaléka értett egyet azzal, hogy a választások vesztesének el kell ismernie politikai ellenfele győzelmét, és hatvan százalékuk van meggyőződve arról, hogy a hatalom átadása zökkenőmentes lesz 2021 januárjában, amikor Trump mandátuma lejár.

Ennek ugyanakkor ellentmond aPOLITICO/Morning Consult minap közzétett felmérése, amely szerint a republikánusok 70 százaléka szerint a voksolás nem volt szabad és fair, és még ennél is többen, 84 százalékban gondolták azt, hogy a visszaélések, különösen a levélszavazatok kapcsán, Joe Biden demokrata jelöltnek kedveztek. Ugyanakkor már Donald Trump hívei sem nagyon bíznak abban, hogy az eredményt meg lehet változtatni: cak 38 százalékuk lát erre lehetőséget, míg 45 százalék már lemondott róla.

Abból, hogy a világ számos vezetője már táviratban gratulált a megválasztott elnöknek, úgy tűnik, a nemzetközi közösség sem számít változásra. A végső győzelmet magának is megelőlegező Joe Biden már telefonos tárgyalásokat is lebonyolított legfőbb európai szövetségeseinek vezetőivel. A demokrata jelölt azt ígérte, hogy az Egyesült Államok irányításával „visszatér a világpolitikába”. Angela Merkel német kancellárral folytatott beszélgetése során napirendre került a transz-atlanti együttműködés jelentősége és a német–amerikai kapcsolatok erősítése. Emmanuel Macron francia államfővel három olyan területről egyeztettek, amelyen a két elnök kiemelten fog együttműködni, s amely mindkét ország számára kulcsfontosságú téma: a klímáról, az egészségügyről és a terrorizmus elleni küzdelemről. Boris Johnson brit kormányfővel is jó hangulatban telt az első megbeszélés, aki szintén az elsők között gratulált Joe Bidennek. Elemzők rámutatnak, hogy a Johnson–Biden kapcsolatokat ugyanakkor „színesítheti” a brit politikus Donald Trumppal kialakult közeli, baráti viszonya, illetve az is, hogy Barack Obama nem nézte jó szemmel Nagy-Britannia kiválási törekvéseit az Európai Unióból.

Boris Johnson és Mike Pompeo. A brit kormányfő kiváló viszonyt ápolt a Trump-adminisztrációval
Fotó: Andy Rain / MTI/EPA/

Médiavisszhangot kapott Mike Pompeo jelenlegi külügyminiszter azon kijelentése, amelyet a napokban tett a Fox News TV csatornának adott interjújában. Pompeo meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai kormány egy „második Trump elnökségre készülhet”, amint az összes érvényes szavazatot megszámlálják. Miközben Twitter-oldalán Donald Trump üdvözölte a kijelentést, a külügyminiszter számos kritikát kapott, és többen feltették a kérdést, hogy a Fehér Ház álláspontja nem gördít-e majd akadályt az ország irányításának zavartalan és teljes átadásához. Órákkal a kijelentése után Mike Pompeo már óvatosabban fogalmazott és

biztosította a közvéleményt, hogy a választások hivatalos eredményének kihirdetése után Amerika 46. elnöke – bárki is lesz az – zavaratlan átmenettel ülhet az elnöki székbe és irányíthatja az országot.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter biztos a békés átmenetben
Fotó: Lucas Jackson / REUTERS

Eliot Engel demokrata képviselő és a képviselőház külügyi bizottságának elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a megválasztott amerikai elnök személyét és Joe Bident mint új amerikai elnököt Trumpnak azonnal el kell ismernie, és az átadást, de legalábbis annak előkészítését haladéktalanul meg kell kezdeni. A nemzeti titkosszolgálati igazgató irodája kedden közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztet, hogy amíg Donald Trump nem ismeri el Joe Bident megválasztott elnöknek, addig a nemzetbiztonsági kérdésekben nem egyeztethetnek a média által kihirdetett megválasztott elnökkel.

Joe Biden eközben már az ObamaCare néven megismert, az egészségügyi ellátásra vonatkozó törvénnyel kapcsolatos kérdésekre válaszolt újságíróknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.