A világ legelszigeteltebb helyeire is eljut a vírus

A korábban teljes lezárás mellett döntött csendes-óceáni szigetországokban is megjelent a fertőzés.

2020. 11. 11. 10:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csendes-óceáni Vanuatu azon kevés ország közé tartozott, ahol eddig nem jelentettek koronavírus-fertőzést, azonban ma regisztrálták az első beteget. Len Tarivonda közegészségügyi igazgató elmondta, hogy egy 23 éves férfi még tünetmentesen tért haza november 4-én az Egyesült Államokból, új-zélandi és ausztráliai átszállással. A politikus beszámolója szerint ezt követően a fiatal férfi – a koronavírus-helyzet miatt bevezetett intézkedések értelmében – karanténba került, majd az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy a hazaérkezés óta elvégzett rutinvizsgálatok kimutatták a fertőzést.

A szigetország egészségügyi minisztériuma által kiadott közleményben az áll, hogy a férfi érkezésekor betartotta a távolságtartás minden szabályát és jelenleg is folyamatban van a közelében tartózkodó személyek nyomon követése, valamint vizsgálata.

– Biztosítani szeretnék minden állampolgárt és a teljes nyilvánosságot arról, hogy az ügy ellenőrzés alatt áll, és a kormány a Covid–19 munkacsoporttal együtt készen áll az eset kezelésére

– jelentette be Bob Loughmann miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Sajtóhírek szerint a tisztviselők azt tervezik, hogy minden személyt karanténba helyeznek, akik ugyanazon a repülőgépen utaztak, mint a fiatal férfi. A közel 300 ezer lakosú országban szigorúbb intézkedések bevezetése egyelőre nem került szóba. A miniszterelnök úgy véli, hogy mivel a férfi mindvégig karanténban volt, nem szükséges korlátozni a nyilvános összejöveteleket, az iskolákat sem zárják be és az otthoni munkavégzést sem rendelik el. A politikus azonban jelezte, hogy a hazaérkezők számára a kötelező karantén ideje a 14 helyett 28 napra emelkedik, továbbá az állampolgároknak az utazás megkezdése előtt legalább 72 órával negatív tesztet kell felmutatniuk.

Vanuatu kormánya még márciusban döntött a határok teljes lezárása mellett, nemrégiben engedélyezték először a repülős utakat, viszont azok is csak a szabályok betartásával és kivételes esetekben valósulhatnak meg. A koronavírus terjedésével számos csendes-óceáni szigetország kezdett aggódni, hogy rossz egészségügyi infrastruktúrája különösen kiszolgáltatottá teszi őket a világjárványnak, így sokan a teljes és azonnali lezárások mellett döntöttek. Az amerikai John Hopkins egyetem statisztikai adatai szerint Vanuatu mellett a Marshall-szigeteken van a legkevesebb fertőzött, a közel 55 ezer fős államban mindössze egy beteget regisztráltak. Kiribati, Mikronézia, Nauru, Palau, Szamoa, Tonga és Tuvalu azok az területek, ahonnan eddig nem jelentettek koronavírus-fertőzést. Észak-Korea és Türkmenisztán hivatalosan nem ismeri el, hogy az országban megjelent volna a kór, szakértők azonban megkérdőjelezik ennek hitelességét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.