Biztonsági kockázatot jelent a brit terroristafeleség

Shamima Begum 2015-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz, szeretne hazatérni, de a kormány nem enged.

2020. 11. 26. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha Shamima Begum visszatérne az Egyesült Királyságba, az jelentős nemzetbiztonsági kockázatokkal járna

– jelentette ki kedden James Eadie, a brit belügyminisztérium jogi képviselője, utalva arra, hogy miért vonták vissza a terroristafeleség brit állampolgárságát.

A bangladesi szülőktől származó Shamima Begum 15 éves korában, 2015-ben hagyta el Nagy-Britanniát, s csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában. Jelenleg az észak-szíriai al-Hol menekülttáborban tartózkodik, ahonnan alkalmanként telefonon tud értekezni brit ügyvédjével. London korábbi döntése értelmében az Iszlám Államhoz csatlakozók veszélyt jelentenek az ország biztonságára, és habár Begum kiskorúként utazott ki, 18 éves kora után is a terrorszervezet területén maradt. Begum szeretne hazatérni, de a brit belügyminisztérium már korábban megfosztotta brit állampolgárságától.

A londoni kormány úgy gondolja, mivel Begum édesanyja rendelkezik bangladesi állampolgársággal, a huszonéves lány is Banglades állampolgárának számít. A dél-ázsiai ország kormánya azonban szintén megtagadta tőle az állampolgárságot és a döntésük értelmében az országba sem léphet be.

Júliusban azonban a fellebbviteli bíróság kijelentette, hogy a most 21 éves Begum csak akkor tud igazságosan és hatékonyan fellebbezni a döntés ellen, ha megengedik neki, hogy visszatérjen az országba. A belügyminisztérium képviseletében James Eadie tiltakozását fejezte ki, mondván: nem helyes, hogy egy külföldi illetőségű, nem brit állampolgár, akit terrorizmussal vádolnak, részt vehet olyan jogi eljárásokban, amelyekben a törvények szerint nem vehetne részt.

A terroristafeleség esete heves vitát váltott ki Nagy-Britannia-szerte: vannak, akik szerint Begumnak joga van a brit állampolgársághoz és a brit bíróság elé kell állítani, sokan azonban úgy gondolják, hogy az Iszlám Államhoz való csatlakozással lemondott erről a jogról. A legfelsőbb bíróság több hasonló ügyet is tárgyal a napokban. Sajtóhírek szerint két másik, állampolgárságuktól megfosztott nő ezen a héten kezdi meg a fellebbezési procedúrát, akik hét gyermekükkel jelenleg Szíria északi részén tartózkodnak egy menekülttáborban.

A bangladesi szülőktől származó Shamima Begum 15 éves korában, 2015-ben hagyta el kelet-londoni otthonát, hogy két iskolatársával – a 15 éves Amira Abase-val és a 16 éves Kadiza Sultana-val – Törökországon keresztül Szíriába utazzon és csatlakozzon az Iszlám Állam fegyveres csoporthoz. A fiatal lányt a közel-keleti terrorszervezet egyik katonája, a holland származású Yago Riedijk vette feleségül 2015-ben, ezt követően a terroristák által irányított észak-szíriai Rakkában éltek. Az Iszlám Állam visszaszorulásával a fiatal lány és férje a kelet-szíriai Bagúz városából szökött meg. Sajtóhírek szerint Riedijk megadta magát egy szíriai harcos csoportnak, felesége pedig közel negyvenezer emberrel az al-Hol menekülttáborba került. A házaspárnak három gyermeke született, azonban a gyermekek már csecsemőkorukban elhunytak. A fiatal nőt tavaly februárban találták meg a menekülttáborban, ekkor már kilenc hónapos terhes volt harmadik gyermekével, aki születése után nem sokkal tüdőgyulladásban meghalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.