Donald Trump hagyatékának teljes eltörlésére készül Joe Biden

Bevándorláspárti politikusok érkeznek. Trump szigorításai után a nyitott határok politikája jöhet.

2020. 11. 25. 17:56
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Wilmington, 2020. november 8. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden győzelmét, szerinte ő nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. MTI/EPA/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik Forrás: MTI/EPA/AP/Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez nem egy harmadik Obama-ciklus lesz, mert (...) teljesen más a világ ma, mint az Obama–Biden-adminisztráció idején volt

– hangsúlyozta Joe Biden helyi idő szerint kedden, a Delaware állambeli Wilmingtonban, ahol bemutatta új kabinetjének kulcsfontosságú tagjait. Noha az amerikai törvények értelmében a várakozások szerint január 20-án hivatalba lépő kormánytagokra még a szenátusnak is rá kell bólintania, egyelőre úgy néz ki, hogy a továbbra is republikánus többségű testületben a demokrata politikusnak az amerikai Politico szerint nem kell ellenállásra számítania, legalábbis mindaddig, amíg kinevezettjei nem a progresszív baloldal képviselői közül kerülnek ki. Ez ugyanakkor máris konfliktusokat szül a Demokrata Párton belül, az előválasztás során a Biden legfőbb ellenfelének számító Bernie Sanders vermonti szenátor ugyanis – sértettségét alig leplezve – a minap arról beszélt:

Számára elég egyértelműnek tűnik, hogy a Biden-adminisztráción belül a progresszív nézetek kifejezésére is szükség van, (...) az pedig rendkívül sértő lenne, ha Biden csapata mellőzné ezeket a hangokat.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt (b) beszél leendő kormánya kulcsfontosságú tagjainak bemutatásán Wilmingtonban, 2020. november 24-én
Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster

Obama nyomdokain

Márpedig úgy tűnik, Bident egyelőre jobban foglalkoztatja a januári hatalomátvétel zökkenőmentessé tétele, mint a demokrata párttársai által támasztott igények kielégítése, és bár megszólalásaiban azt hangoztatja, a Donald Trump hivatalban lévő elnök által teremtett új globális kihívások eleve megkövetelik, hogy kormánya ne a Barack Obama-féle adminisztráció munkáját folytassa, valójában mégis megállapítható, hogy az elnökségre készülő Biden eddigi összes megnevezett kormánytagja a korábbi demokrata elnök idején is vezető pozíciót töltött be.

Az amerikai történelemben most először felel majd külön kormánytag a klímavédelemért John Kerry korábbi külügyminiszter személyében. Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egykori elnök asszonya lehet az ország első női pénzügyminisztere, Avril Haines pedig az amerikai hírszerzés történelmének első női vezetője. A belbiztonsági tárcáért a Kubából származó – erősen bevándorláspárti – Alejandro Mayorkas felelhet.

Magyar felmenők

A megnevezett kormánytagok közül a legnagyobb érdeklődést ugyanakkor egyértelműen Antony Blinken, az amerikai diplomácia várható irányítója váltotta ki. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt: az 58 éves politikus édesanyja magyar felmenőkkel rendelkezik, apja pedig a Horn-kormány idején, 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt, a szintén magyar származású második feleségével, Vera Blinkennel pedig aktív szerepet vállaltak a rendszerváltoztatás utáni Magyarország alakításában. Blinken apja jó kapcsolatot ápol Soros György magyar származású amerikai milliárdossal is:

magyarországi szolgálata alatt sokat tett azért, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) megvethesse lábát Budapesten, és ma is az intézmény egyik legnagyobb támogatójaként tartják számon.

Antony Blinken oldalán mostohaanyjával, Vera Blinkennel, Joe Biden megválasztott amerikai elnökkel és édesapjával, Donald Blinkennel egy 2017-es gálavacsorán, New Yorkban
Fotó: Getty Images for National Committee on American Foreign Policy/AFP/Mike Coppola

Blinken a keddi bemutatkozásában maga is szóba hozta magyarországi kötődését, emellett megemlítette azt is, nagyapja Oroszországból érkezett bevándorlóként talált új hazára amerikai földön, édesapja pedig diplomataként szolgált, illetve kifejtette véleményét, miszerint Amerikát a bevándorlás tette naggyá.

Latinó kezében a bevándorlás kezelése

A bevándorlásról egyébként hasonlóképpen vélekedik Alejandro Mayorkas, a belbiztonsági tárca havannai születésű várományosa is. A migráció szószólói máris ünnepelik Biden választását, az Obama-adminisztráció idején az amerikai belbiztonsági tárca miniszterhelyetteseként tevékenykedő politikus színre lépésétől pedig azt várják, hogy gyökeresen megváltoztatja a Donald Trump elnöksége alatt jelentősen átalakított amerikai bevándorláspolitikát. Arra egyébként egy tegnapi interjúban maga Biden is utalt, hogy Trumptól jelentősen eltérő bevándorláspolitikát készül folytatni: az NBC televíziónak műsorában azt ígérte:

már elnöksége első száz napjában kötelezettséget vállal az állampolgárság megadására mintegy 11 millió illegális bevándorlónak, és az erről szóló törvénytervezetet átküldi a kongresszusnak.

Más kérdés, hogy amennyiben a republikánusok megőrzik többségüket a 100 fős szenátusban – amire jelenleg minden esély megvan –, Bidennek még a demokrata többségű képviselőház támogatását élvezve is aligha lesz esélye egy effajta tervezet problémamentes elfogadtatására.

Alejandro Mayorkas, a belbiztonsági tárca havannai születésű várományosa
Fotó: Getty Images

Előtérbe kerül a multilateralizmus

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok várható ENSZ-nagykövete szintén az Obama-adminisztrációból érkezik Biden kabinetjébe: az amerikai születésű fekete nő korábban a külügyminisztérium afrikai ügyekért felelős államtitkára volt, minapi beszédében pedig kijelentette: az Egyesült Államok visszatér a multilateralizmus és a hagyományos diplomácia politikájához. Mint fogalmazott:

Amerika visszatérőben van, a multilateralizmus visszatérőben van, a diplomácia visszatérőben van.

Linda Thomas-Greenfield, Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt leendő kormányának ENSZ-nagykövet-jelöltje
Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster

Külügyminiszterből klímavédelmi harcos

A 76 éves John Kerry, Obama korábbi külügyminisztere egyébként 2004-ben szintén elnöki ambíciókkal érkezett a washingtoni nagypolitikába: George W. Bush kihívójaként a demokraták elnökjelöltje is volt, most viszont a Biden-adminisztráció által rendkívül fontosnak tartott klímaváltozás ügyéért fog felelni. Kerry kinevezése ugyanakkor sokakban megütközést keltett: a New York Post című amerikai jobboldali bulvárlap szerzője szerint az év vicce, hiszen az egykori külügyminiszter az amerikai diplomácia irányítójaként sem járt élen az ügy előmozdításában. Mostani beszédében Kerry mindenesetre arra szólította fel a nemzetközi közösséget:

legyen ambiciózusabb a klímaváltozás elleni küzdelemben.

John Kerry korábbi amerikai külügyminiszter egy londoni donorkonferencián. Új célokért harcolhat az egykori külügyér
Fotó: EPA/ANDY RAIN/POOL

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.