Először neveztek ki fekete amerikait bíborossá

Ferenc pápa növeli az Európán kívüli bíborosok számát.

Magyar Nemzet
2020. 11. 28. 19:01
FERENC ppa
Vatikánváros, 2020. november 28. Ferenc pápa (b) Antoine Kambanda, Kigali érsekének személyében felavatja az elsõ ruandai bíborost a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott bíborosavató konzisztóriumon 2020. november 28-án. A tizenhárom új bíborosból kilencen pápaválasztóknak számítanak, vagyis nyolcvan év alattiak, akik egy esetleges konklávén részt vehetnek az egyházfõnek a Sixtus-kápolnában zajló megválasztásán. Antoine Kambanda november 10-én töltötte be a 62. életévét. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom új bíborost kreált Ferenc pápa szombaton az úgynevezett konzisztóriumon, amelyet a koronavírus-járvány ellenére sem halasztottak el. Az ünnepélyes eseményen, először a katolikus egyház történetében, egy fekete amerikait, a washingtoni érseket, Wilton Daniel Gregoryt is beemelték a kollégium tagjai közé.

Wilton Daniel Gregory washingtoni érsek a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott bíborosavató konzisztóriumon 2020. november 28-án. Wilton Daniel Gregory az első afroamerikai bíboros. Ferenc pápa tizenhárom új bíborost kreált, közülük kilencen pápaválasztóknak számítanak, vagyis nyolcvan év alattiak, akik egy esetleges konklávén részt vehetnek a leendő egyházfő a Sixtus-kápolnában zajló megválasztásán
Fotó: Fabio Frustaci/MTI/EPA-ANSA

Az Egyesült Államokban a becslések szerint a népesség majdnem negyede katolikus felekezetű keresztény, ezzel az országban él a világ negyedik legnagyobb katolikus közössége. Ferenc pápa már többször tanújelét adta, hogy szívén viseli az amerikai feketék sorsát. Előremozdította például a XIX. század végén élt színes bőrű amerikai pap, Augustus Tolton szentté avatásának folyamatát. Támogatólag nyilatkozott a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalomról – védelmébe vette a texasi püspököt, aki BLM táblával a kezében letérdelt –, a napokban pedig NBA-játékosokkal is találkozott.

Mint arra a távirati iroda is emlékeztetett, az új bíborosok kevesebb, mint fele európai: egy máltai, öten olaszok. A többi bíboros – Ferenc pápa szóhasználata szerint – a világ és az egyház peremén – Ruandában, Tunéziában, Mexikóban, Chilében, a Fülöp-szigeteken, Bruneiben – szolgál, valamint az Egyesült Államokban. Az amerikai Pew Research Center elemzéséből kiderül, hogy az argentin származású egyházfő beiktatása óta folyamatosan csökken az európaiak aránya a testületben. Megjegyzik ugyanakkor, hogy tekintve, hogy a 2010-es statisztikák szerint Európa a katolikus hívek mindössze 24 százalékát adja, népességarányosan így is túlreprezentált a kontinens, különösen Latin-Amerikához képest.

Fotó: Pew Research Center

Az új bíborosokkal a bíborosi kollégium létszáma mostantól 229-re emelkedik, de közülük csak 128-an számítanak pápaválasztóknak. Az MTI emlékeztet rá, hogy a128 pápaválasztó bíborosból 53 európai (közülük 22 olasz), 24 latin-amerikai, 18 afrikai, 16 ázsiai, 13 észak-amerikai, négy óceániai. Ferenc pápa megválasztásán 115 bíboros vett részt, ebből hatvan európai volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.