Még keményebb szigorításokat tervez Németország

A német szövetségi kormány és a tartományok azt fontolgatják, hogy tovább szigorítanak a Covid–19-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken, mivel Berlin szerint még mindig túl magas az új fertőzések száma – annak ellenére, hogy a korábbi, november elején bevezetett szigorítások némileg stabilizálták a vírus terjedésének ütemét. Főleg a nyilvános és a magántalálkozók korlátozásával és a maszkviselés kötelezővé tételével akarják elejét venni a vírus terjedésének.

Mártonffy Attila
2020. 11. 16. 18:06
Berlin, 2020. március 19. Egyetlen járókelő a berlini Brandenburgi kapu előtti Párizsi téren 2020. március 19-én. Az új koronavírus járványa miatt a német kormány felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon és kerüljék a köztereket. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videókonferencián tárgyalja meg ma Angela Merkel német kancellár a járványügy helyzetét és az esetleges további szigorító intézkedések bevezetését az ország tizenhat tartományának miniszterelnökével. Az előzőleg már több hírügynökség és sajtóorgánum által megszerzett tervezet főként a személyes találkozásokat akarja tovább szabályozni, többek között karácsonyig nem lenne ajánlott magánünnepségeket tartani.

A gyermekeket és a fiatalokat arra szólítanák fel, hogy szabad idejükben csak a legjobb barátjukkal találkozzanak rendszeresen, a családok ugyancsak egy másik baráti családdal jöjjenek csak össze magánlátogatás vagy parti keretében.

Hasonlóan kellene eljárni nyilvános helyeken is: egy családnak egy másik család legfeljebb két tagjával lenne szabad találkoznia. Idősebb rokon vagy a kockázati csoportba tartozó személy meglátogatása előtt egy héten át szigorú fertőtlenítő szabályoknak kell megfelelni.

A tervezet bevezetné a kötelező maszkhasználatot és a távolságtartást az iskolákban is a diákok és a tanárok számára, tanórák alatt is.

A tanulókat állandó létszámú csoportokban oktatnák, ennek mérete fele akkora lenne, mint az adott osztályé. A tervezet arról is intézkedik, hogy a rászoruló emberek heti egy alkalommal strapabíró, szűrővel ellátott légzésvédő egészségügyi maszkot (FFP2) kapjanak csekély térítéssel vagy anélkül. Erősen javasolják továbbá az akár csak az általános megfázási tüneteket – köhögés, orrfolyás, tüsszentés – produkáló embereknek, hogy haladéktalanul vonuljanak házi karanténba.

Németország két hete vezetett be más európai országokhoz hasonló, úgynevezett „könnyített lezárási” intézkedéseket a járvány második hullámának a megfékezésére – miközben az éttermek és bárok bezártak, az iskolák és az üzletek nyitva maradtak. Ennek következtében az újonnan megfertőződöttek száma már nem nő exponenciálisan, de még elég messze van a csökkenéstől. Ez év októberéig 520 ezer Covid-fertőzöttet tartottak nyilván Németországban, ám ez a szám november első két hetében ötven százalékkal, 780 ezerre ugrott.

Eközben a kórházak intenzív osztályain elhelyezettek száma hetven százalékkal nőtt, ami több régióban ellátási nehézségekhez kezd vezetni.

A tartományok nem lelkesednek az újabb szigorításokért, ezért inkább még kivárnának. Egy hét múlva ismét összeül Merkel a tartományi kormányfőkkel, s az aktuális fertőzési számok alapján dönthetnek a szigorításokról. Szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy napi 16 ezer feletti új megbetegedéssel egyelőre semmi esély sincs az intézkedések enyhítésére. Ugyanakkor az is igaz, hogy a november eleji szigorítások hatására némiképp enyhült az orvosokra és az egészségügyi szakdolgozókra nehezedő nyomás – ismerte el a szövetségi parlament egyik szociáldemokrata képviselője, aki korábban idősellátással foglalkozott. Egyidejűleg hangoztatta, hogy körülbelül húszezer nővér hiányzik a német egészségügyi ellátó rendszerből.

Németország egyébként már nagyban készül arra, hogy decembertől országosan több száz vakcinaelosztó központot hozzon létre.

A nem kis logisztikai kihívást jelentő feladat tervezésébe már bele is kezdett a tizenhat szövetségi állam, amelyekben adminisztratív körzetenként egy-két központot alakítanának ki több millió dózis szétosztására. Emellett mozgó csapatokkal gondoskodnának a mobil ellátásról is. A berlini egészségügyi hatóság főként a BioNTech kilencvenszázalékos hatásosságú ellenanyagában bízik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.