A francia kormány „abszurd” döntése ellen tiltakoztak

A francia szakszervezeteket tömörítő egyesülés, a CGT kedden nyolc francia nagyvárosba hívta demonstrációra a kulturális szektor képviselőit, amiért továbbra is zárva maradnak a színházak, a mozik, a kiállítótermek. Az országos karantén helyett esti kijárási korlátozások léptek életbe kedden.

Cseke Dóra
2020. 12. 16. 13:49
Párizs, 2020. december 16. Nincs autós forgalom Párizs belvárosában 2020. december 15-én. Franciaországban a koronavírus-járvány miatt ettõl a naptól kezdve kijárási tilalmat rendeltek el este nyolc és reggel hat óra között. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feketéllett a tömegtől a párizsi Bastille tér, amelyet a kulturális szektor és a francia radikális baloldal képviselői, diákok és szimpatizánsok leptek el kedden, hogy kifejezzék felháborodásukat a „döbbenetes igazságtalansággal” kapcsolatban. A francia szakszervezeteket összefogó CGT felhívására összegyűlt tüntetők többek között a kultúra feláldozásának és abszurditásnak nevezeték, hogy míg a franciák a karácsonyi, év végi ünnepi napokban az országos karantént követően bizonyos könnyítéseket élvezhetnek (bevásárolhatnak, vallásukat gyakorolhatják, találkozhatnak a családjaikkal, igazolás nélkül mozoghatnak napközben), addig nem mehetnek moziba, színházba, cirkuszba vagy múzeumba.

– Miért terjedne jobban a vírus egy kulturális program közben, mint a hipermarketben vagy a bevásárlóközpontban?

Miért lenne egy templom, egy zsinagóga vagy egy mecset nélkülözhetetlenebb karácsonykor, mint egy színházi előadás vagy egy koncert? – kérdezi értetlenül Benjamin Biolay művész, akit a francia Libération napilap csak „YouTuber pojácának” nevez.

– Azért vagyunk itt, hogy visszautasítsuk a kormány abszurd döntését, amellyel megfojtja a kulturális szférát – mondja Véronique Bellin, a montreuil-i Új Színház igazgatóhelyettese, miközben kollégáival és több más színház képviselőivel magasra emeli a kezében lévő transzparenst, amelyen ez áll: „Meg fogunk halni, és még csak nem is a színpadon! Az előadótermek nem fertőzési gócpontok! Szigorúan betartjuk az előírásokat!”

– A francia kormány a fogyasztókat, a fogyasztói társadalmat, a vallást és az egyházakat helyezi a kultúra elé, miközben semmibe veszi a kultúrát, az értelmiségieket, sőt megbélyegzi azokat a helyeket és csoportokat, ahol az emberek másképp gondolkodnak – fejezi ki felháborodását egy Chloé keresztnévre hallgató képzőművész a tüntetők között.

A tömegben ilyen és ezekhez hasonló feliratú transzparensek láthatók: „Levegőt a kultúrának!”, „A kultúra a szellem tápláléka”, „A kultúra nyomora”.

A tömegben a különböző szakszervezetek képviselői egy kamion platójáról mondtak beszédet, és többek között azt követelték, hogy a francia kormány hosszabbítsa meg a kulturális dolgozóknak az adómentesség időszakát, és továbbra is tegye lehetővé a különböző segélyekhez való hozzáférést a szektor dolgozóinak. A kulturális szféra dolgozói közül sokan január óta jövedelem nélkül vannak, akik ezért nem részesülhetnek különböző családtámogatási juttatásokból, vagy állás híján fizetett betegállományba sem tudnak menni.

December 15-én Franciaországban az országos karantén helyett esti kijárási korlátozások léptek életbe, amelyek értelmében tilos a lakhely elhagyása este 8 óra és reggel 6 óra között. Ez alól kivétel lesz december 24., hogy a családok utazási korlátozás nélkül tudjanak ünnepelni. A francia kormány várhatóan január 7-én vizsgálja felül a szabályokat.

Franciaországban az országos karantén feloldása óta a napi fertőzések száma ismét növekedést mutat, december 15-én 11532 új fertőzöttet regisztráltak az előző napi 3063 új fertőzötthöz képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.