A kongresszus szembemegy Trump védelempolitikai törekvéseivel

Megakadályozzák a csapatkivonást, átnevezik a katonai támaszpontokat, megvédik a közösségi médiát.

Magyar Nemzet
2020. 12. 09. 10:05
TRUMP, Donald
MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis Fotó: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi költségvetési tervezet megvétózását ígérte tegnap Donald Trump elnök, miután a kongresszus alsóháza elsöprő többséggel megszavazta a hadikiadások törvénytervezetét. A tervezetet – amely 740 milliárd dollárról rendelkezik – 335-en támogatták szavazatukkal, és 78-an ellenezték. A tervezet még a héten a szenátus elé kerül szavazásra, mielőtt Trump íróasztalára érkezne.

Az elnöki vétó felülbírálásához a kongresszus mindkét házában kétharmados szavazattöbbség szükséges.

Ez már most rendelkezésre áll a képviselőházban, miután számos republikánus képviselő a demokrata párti többséggel együtt szavazott. Más kérdés, hogy a szenátusban, amelyet a republikánusok uralnak, mi lesz a sorsa a költségvetésnek a vétó után.

Az elnök elsősorban amiatt kifogásolja a törvénytervezetet, mert az nem tartalmazza annak az 1996-ban hozott törvénynek a módosítását, amely jogi védettséget nyújt a közösségi médiumoknak az oldalaikon megjelent tartalmakkal szemben. A szóban forgó jogszabály 230. paragrafusa értelmében nem vonhatók felelősségre ezek a cégek, amiért megszűrik a felületeiken megjelent tartalmakat.

– Az Egyesült Államok megvédi a felelősségre vonástól a nagy technológiai cégeket. Ez komoly fenyegetés nemzetbiztonságunkra és a választások hitelességére nézve

– közölte Donald Trump, utalva azokra a bírálatokra, amelyek szerint a Twitter, a Facebook és a Google az elmúlt években leginkább a konzervatív véleményeket cenzúrázták és szűrték ki, ezáltal a novemberi választások kimenetelét is befolyásolták. Az elnök számos Twitter-bejegyzését is megjelölték, amiért állítólag hamis állításokat tartalmazott.

A védelmi költségvetés másik vitatott pontja, hogy a jövőben átnevezik az összes olyan amerikai katonai támaszpontot, amelyek déli konföderációs tábornokokról kapták a nevüket. Így megváltozna az északi Unió ellen harcoló Braxton Bragg és Henry L. Benning emlékét őrző hadi bázisok elnevezése is. A katonák maguk is rabszolgatartók voltak, s ezt az intézményt fenntartani kívánó déliek oldalán harcoltak a polgárháborúban, emiatt váltak néhány hónapja célpontjaivá a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) nevű mozgalomnak is, amelynek tagjai konföderációs tábornokok szobrait döntötték le az elmúlt hónapok tüntetés- és zavargáshulláma során. Míg Trump ellenzi a támaszpontok átnevezését, számos republikánus, így nemrég menesztett védelmi minisztere, Mark Esper is támogatja azt.

Az elnök, aki „nagyon gyengének” nevezte a törvénytervezetet, annak sem örül, hogy az korlátozná az amerikai csapatkivonásokat Németországból és Afganisztánból.

Trump még nyáron hozott döntést arról, hogy a Németországban állomásozó mintegy 34 és fél ezer katona közül 11 900-at von ki Németországból: egy részük hazatér, másik részüket más európai országokba vezénylik. Az elnök nemrég rendelt el csapatkivonást Afganisztánból is: ennek értelmében az Egyesült Államok január 15-ig kétezer-ötszáz fővel mintegy kétezerre csökkenti az országban állomásozó katonái számát. A kongresszus azonban az amerikai biztonsági érdekekre hivatkozva először hatástanulmányt szeretne készíteni az elhamarkodottnak vélt döntések végrehajtása előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.