Az Egyesült Államok is készül az első oltások beadására

Az elmúlt héten mindennap 200 ezer fölött volt az újonnan megfertőződöttek száma.

Forrás: BBC2020. 12. 11. 11:18
New York, 2020. november 18. A Pfizer logója az amerikai gyógyszergyártó cég New York-i székházán 2020. november 9-én. A Pfizer és a német Biontech cég 2020. november 18-án bejelentette, hogy napokon belül sürgõsségi jóváhagyást kér az Egyesült Államok és az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságától az általuk kifejlesztett koronavírus elleni vakcina használatára. A BNT162b2 elnevezésû oltóanyag a klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékos hatékonyságot. MTI/AP/Bebeto Matthews Fotó: Bebeto Matthews
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti jóváhagyását javasolta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői bizottsága. A huszonhárom tagú testület az elmúlt napokban folytatott megbeszéléseket arról, hogy a vakcina hatásai felülmúlják-e annak lehetséges kockázatait.

Az oltóanyag sürgősségi jóváhagyására vonatkozó javaslatot a bizottság tagjaiból összesen tizenheten támogatták, négyen ellene szavaztak, és egy személy tartózkodott a voksolástól. A vakcina egyelőre még az FDA vezetőjének hivatalos jóváhagyására vár, sajtóhírek szerint ez a következő napokban várható. A hivatal már a hét elején beszámolt róla, hogy az amerikai kutatók arra jutottak, a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kifejlesztett oltóanyaga biztonságos és hatékony.

– Napokon belül engedélyeztethetik a vakcinát, és a jövő hétig beadhatjuk a legveszélyeztetettebb csoportoknak

– jelentette ki Alex Azar, az Egyesült Államok egészségügyi minisztere.

Az amerikai Warp Speed elnevezésű, a kormány által kialakított program szerint az a cél, hogy az oltóanyagok kiszállítását az egészségügyi létesítményekbe a jóváhagyást követő 24 órán belül megkezdjék. A Pfizer vállalat nyilatkozatában közölte, hogy 6,4 millió koronavírus elleni vakcina áll készen az amerikai állampolgárok számára, mely a közel 330 milliós népességből mintegy 3 millió lakos beoltására elegendő, mivel a teljes körű védelemhez két oltást szükséges megkapnia mindenkinek.

A Pfizer–BioNTech-vakcinát eddig az Egyesült Királyságban, Kanadában, Bahreinben és Szaúd-Arábiában engedélyeztették. Az Európai Gyógyszerügynökség közleménye szerint december 29-ig lezárnák az oltóanyag vizsgálatát és kiértékelését, azonban hozzátették, hogy ez az időpont még változhat.

Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja szerint az ország 21 millióra becsült egészségügyi dolgozóját, valamint azt a mintegy 3 millió amerikai állampolgárt kell előtérbe helyezni, akik tartósan idősek otthonában élnek. Amerikai tisztviselők úgy vélik, várhatóan 2021 tavaszán kerülhet sor olyan személyek beoltására, akik nem tartoznak a veszélyeztetettek közé. Kevesebb az egyetértés a politikusok között abban, hogy kik legyenek a következők, akik az oltást megkapják. Azt már az egyes államok feladata lesz eldönteni, hogy mely iparágakat helyezzék előtérbe.

– Nem várható el az államoktól, hogy egységes döntést hozzanak. Egyesek az időseket részesítenék előnyben, mások az egészségügyi dolgozókat. Helytelen lenne azonban a 18 év körülieket beoltani először, remélem, ez nem fog előfordulni

– jelentette ki Moncef Slaoui, a Warp Speed program vezető kutatója.

Az FDA szakértői bizottsága azt követően terjesztette elő javaslatát, hogy december 9-én összesen 3157 halálesetet regisztráltak az országban, ami ez idáig rekordnak számít nemcsak nemzeti, hanem világszinten is. Az új fertőzöttek száma is folyamatosan növekszik, az elmúlt egy hétben mindennap 200 ezer fölötti új megbetegedésről számoltak be az amerikai hatóságok. Az Egyesült Államokban már több mint 15,5 millió beteget regisztráltak a világjárvány megjelenése óta, és közel 300 ezren haltak meg a vírus következtében. Sajtóhírek szerint a Moderna vállalat is sürgősségi jóváhagyását kérte a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának az Egyesült Államokban. A Pfizer–BioNTech-oltóanyaghoz hasonlóan ezt is két turnusban szükséges beadni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.