Először kerülhet színes bőrű a Pentagon élére

Joe Biden egy nyugdíjba vonult, tapasztalt tábornokot látna szívesen a védelmi minisztérium élén.

Mártonffy Attila
2020. 12. 08. 17:51
Austin_Lloyd - Commander, US Central Command
Lloyd Austin tábornok. Fotó: Monica A. King Forrás: Pentagon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hadsereg központi parancsnokságának volt vezetőjét, a négy éve nyugdíjba vonult Lloyd Austin tábornokot jelölte leendő védelmi miniszterének Joe Biden. Amennyiben a szenátus is elfogadja a jelölést, az Egyesült Államok történetében először fogja fekete bőrű ember vinni az ország hadügyeit. A kongresszus jóváhagyása azért is fontos, mert a 67 éves, alabamai születésű, West Pointon végzett Austin mindössze négy éve hagyott fel a katonáskodással, ám a szövetségi törvények szerint legalább hét évnek kell eltelnie, hogy valaki betölthesse az alapvetően civil pozíciót. A csatorna hírforrásai szerint Biden az elmúlt hétvégén ajánlotta fel az állást, amelyet Austin el is fogadott.

Lloyd Austin tábornok
Fotó: Pentagon

A demokrata politikus választása nemcsak az új kabinet egyik legbefolyásosabb tagjává és a legnagyobb minisztérium vezetőjévé, a Pentagon urává emeli az egykori négycsillagos tábornokot, hanem kihívások elé is állítja: lavíroznia kell kongresszusi csoportok között, akik egy része a védelmi kiadások csökkentését, másrészt növelését követelik, egyidejűleg biztosítania kell az innovatív védelmi technológiák fejlesztését.

Nem kis feladat lesz Oroszország és Kína kezelése, valamint az Észak-Korea, Irán és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni katonai elrettentés fenntartása.

Biden annak ellenére kötött ki Austin mellett, hogy első jelöltje nem ő, hanem a hatvanéves Michèle Flournoy volt, aki viszont az első női hadügyminiszter lett volna. Kellő tapasztalata is meglett volna, ugyanis politikai államtitkárként működött a védelmi tárcánál Barack Obama elnöksége idején, ám összeférhetetlenség miatt ejtették mostani jelölését. (A harmadik potenciális jelölt a szintén fekete Jeh Johnson korábbi belbiztonsági miniszter volt.)

Lloyd Austin régi ismerős a Pentagonban, s Bidennel is szoros munkakapcsolatban állt annak alelnöksége alatt. Austin különböző állásokat töltött be, s katonai pályája csúcsára 2013 és 2016 között ért, amikor kinevezték a Centcom parancsnokává. Korábban a hadsereg vezérkari főnökhelyetteseként, illetve az Irakban állomásozó amerikai csapatok – első fekete – főparancsnokaként tevékenykedett. Ő volt az is, aki megszervezte a csapatok kivonását Irakból 2011-ben. Kitűnő rálátása volt a közel-keleti és közép-ázsiai ügyekre.

Megfigyelők szerint Austin kívül-belül ismeri a Pentagont, s átfogó logisztikai tapasztalati révén kitűnően fogja megszervezi a Covid–19 elleni vakcina szétosztását is.

Tisztában van a háború árával is, mivel régebben gyakran ő értesítette az elesett katonák hozzátartozóit a tragédiáról. Némiképp árnyalja a képet, hogy, mint Flournoy esetében, Austinnél is felmerülhet az összeférhetetlenség kérdése, mivel bent ül egy hivatalos katonai szállító, a Raytheon Technologies igazgatótanácsában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.