Ezt hozta magával a Black Lives Matter 2020-ban

Az idei év a koronavírus-járvány mellett egyértelműen az Egyesült Államokban fellángoló rasszizmus elleni mozgalmakról és ennek hozományaként a Black Lives Matterről szólt. A rasszizmusellenes harc jegyében idén sok minden nem kívánatossá vált, és olyan dolgokat is rasszistának bélyegeztek, amire egyébként soha senki nem is gondolt volna – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 12. 31. 17:18
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rasszizmus elleni Black Lives Matter mozgalom május végén kapott újult erőre az Egyesült Államokban, amikor egy rendőri intézkedés következtében életét vesztette egy fekete bőrű férfi, George Floyd. Az eset, az eleinte tisztázatlan körülmények ellenére, hatalmas felháborodást váltott ki az országban, és tömeges tüntetések kezdődtek, figyelmen kívül hagyva a koronavírus terjedésének veszélyét.

A BLM támogatói többek között azt kezdték el követelni, hogy vonják meg a támogatást a rendőrségtől, ami azt hozta magával, hogy a rendőrség lett a mozgalom követőinek szemében a fő ellenség. A BLM mögé számos baloldali politikus is beállt az Egyesült Államokban, így több városban is arról hoztak döntést, hogy ténylegesen csökkentik a rendőrség pénzbeli támogatását. Később azonban néhányan ellentmondásba ütköztek, hiszen nem sokkal az után, hogy a rendőrség eltörlésére és a támogatások megvonására szólítottak fel, már szükségük lett volna a rendőrökre a bűncselekmények emelkedő száma miatt.

A Black Lives Matter égisze alatt tartott tüntetések 2020-ban sokszor rendkívül erőszakossá váltak, komoly harcok alakultak ki a támogatók és az ellenzők között. Hatalmas pusztításokat is végeztek a szélsőséges tüntetők, akikhez csatlakozott az Antifa is. Több szobrot is megrongáltak vagy ledöntöttek, és a boltok kirakatait nem csak betörték, de ki is fosztották az üzleteket.

Ezt aztán volt, aki megpróbálta igazolni is azzal, hogy ez a fosztogatással komoly változásokat lehet elérni a társadalomban. Vicky Osterweil a témának egy egész könyvet szentelt, egy interjúban pedig arról beszélt, hogy a boltokat nyugodtan ki lehet fosztani, mert a legtöbb üzletnek van biztosítása, így a lopással valójában csak a biztosító cégeknek okoznak gondot, az embereknek nem.

A BLM mozgalom a gyerekeket is célba vette. Számos helyről lehetett hallani, hogy az iskolában idén az egészen fiatal korosztálynak is az antirasszizmusról tanítanak, és a fehér kisdiákoknak azt mondják, hogy ők rasszisták, kiváltságosak, és ezen nem is tudnak változtatni.

Még a mesékbe is beleszőtték a rasszizmust, a gyerekek körében népszerű Barbie divatbaba a Youtube-csatornáján a rasszizmusról és az elnyomásról beszélt. Beszélgetőtársa ehhez természetesen egy fekete bőrű szereplő volt. Barbie szerint egyes embereket már sok ideje igazságtalanul kezelnek a társadalomban a bőrszínük miatt, például a barátnőjét, Nikkit.

Nikki ezután beszámol néhány őt érintő rasszista esetről, és a két figura a végén megegyezik abban, hogy a fehér emberek olyan előnyökkel rendelkeznek, amit nem érdemelnek meg. De most talán kezd jobb lenni a helyzet a BLM mozgalom miatt.

Egy mesekönyv is megjelent idén a rasszizmusról a gyerekeknek, aminek külön megdöbbentő tulajdonsága, hogy három éves korig ajánlják. Ezt a BLM mozgalmat nagyban támogató Ibram X. Kendi írta, és már a címe is sokat sejtető: Antirasszista Bébi. A könyv célja az, hogy a rasszizmus elleni harcra nevelje a gyerekeket.

Az Antirasszista Bébiben kilenc lépésben írják le, hogyan lehet elérni, hogy az emberek ünnepeljék a különbségeket. Egy ponton a kisbabáknak például azt írják, hogy vallják be, ha rasszisták voltak.

A 2020-as év azt is magával hozta, hogy számos dolgot és személyt nyilvánítottak rasszistának. Hirtelen problémásak lettek egyes történelmi alakok, ami miatt több helyen is át akarnak nevezni intézményeket és városokat. De rasszista lett például a tejfelirat, a sajt, a klasszikus zene, a szörfözés, egy szikla és a fűnyírás is.

Bár többen is azt gondolták, hogy ha a demokrata Joe Biden nyeri meg az amerikai elnökválasztást, akkor vége lehet a BLM tüntetéseknek, ez nem így történt, sőt. A mozgalom egyik alapítója, Patrisse Cullors az egész BLM nevében benyújtotta a számlát Joe Bidennek, miután a demokrata párti politikus megnyerte a választást. Egy levélben azt írta Cullors, hogy találkozni akar Bidennel és az alelnökével, Kamala Harrisszel, hogy megbeszéljék, mik a BLM elvárásai és követelései feléjük. A levél egyáltalán nem kertelt, az volt benne olvasható, hogy a fekete emberek nyerték meg a választást Bidenéknek.

A jelek szerint azonban Biden nem hajlandó teljes mellszélességgel kiállni a BLM mellett, sőt egyenesen hátat fordít nekik. Decemberben az Egyesült Államok megválasztott elnöke virtuális találkozót tartott civil jogi vezetőkkel a faji méltányosságról, erre a találkozóra azonban senki nem volt meghívva a Black Lives Matter mozgalomtól.

Ez nem kerülte el a BLM figyelmét sem, a közösségi oldalukon sértett posztban írtak arról, hogy bár ők a történelem legnagyobb társadalmi és igazságügyi mozgalma, mégsem hívták meg őket a beszélgetésre. Ezt pedig elfogadhatatlannak tartják, mert szerintük megérdemelnek egy helyet az asztalnál. A mozgalom még egy nem is annyira burkolt fenyegetést is küldött Bidennek és Harrisnek, miszerint figyelnek, és várnak, de már belefáradtak a várakozásba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.