Vietnám is csatlakozott a világ legnagyobb gazdasági együttműködéséhez

A RCEP-egyezményből kihagyták az Egyesült Államokat, Kínát viszont bevették.

2020. 12. 16. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben a világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodása jött létre 15 ázsiai és óceániai ország részvételével. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) által 2012-ben kezdeményezett szabadkereskedelmi megállapodásban a szövetség tíz tagországa – Vietnam, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Laosz, Kambodzsa, Mianmar, Malajzia, Szingapúr, Indonézia és Brunei –, valamint öt partnerük – Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland – vesz részt. A blokk a világ 2019-es GDP-jének összesen mintegy 38%-át teszik ki, a megállapodás ezzel a világ népességének közel egyharmadára, 2,2 milliárd emberre, és a globális bruttó hazai termék (GDP) csaknem harminc százalékára terjed ki. A 15 ország GDP-je együttesen tavaly több mint 33 milliárd dollárt tett ki.

Fontos jelzésértéke van, hogy a RCEP-egyezményből kihagyták az Egyesült Államokat, Kínát viszont bevették: az együttműködési blokk megalakulását Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a szabadkereskedelem diadalának nevezte.

A résztvevő országok arra számítanak, hogy a megállapodáshoz való csatlakozás további segítséget nyújt a kereskedelmi akadályok csökkentésében, és javítja áruinak piacra jutási lehetőségeit.

A Fitch Solutions nevű amerikai hitelminősítő megjegyzi: Vietnám esetében a várható legnagyobb exportkategóriák az informatika, a cipőgyártás, a mezőgazdaság, az autóipar és a telekommunikáció kategóriákba csoportosulnak. A szabadkereskedelmi megállapodás segítené továbbá a délkelet-ázsiai országot a nagy fogyasztói piacok elérésében, ami hozzávetőlegesen a duplája az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) névre hallgató megállapodásban foglaltaknak. A napjainkban egyre inkább csúcstechnológiai gyártóként számon tartott Vietnám arra is számít, hogy a RCEP révén a helyi vállalatok képesek lesznek növelni exporttevékenységeiket, illetve tovább nő a vietnámi export iránti kereslet a mezőgazdaság és a halászati termékek esetében.

A megállapodás alapján a partnerek csökkentik és fokozatosan kivezetik a vámokat az árukereskedelemben, és javítják a szolgáltatások kereskedelmére vonatkozó szabályokat, a többi közt piaci hozzáférést biztosítva a tagországok szolgáltatásokat nyújtó vállalatainak. Mindemellett csökkenteni fogják a nem vámtarifa jellegű akadályokat is. Az RCEP húsz fejezetből áll, amelyek az ASEAN és a további partnerországok közötti korábbi kereskedelmi megállapodásokban mindeddig nem látott területeket és kereskedelmi elveket is lefedik.

Ez magában foglalja a szellemi tulajdonról, az e-kereskedelemről, a versenyről, a kis- és középvállalkozásokról (kkv-k), a gazdasági és műszaki együttműködésről, valamint az állami beszerzésekről szóló területeket is.

A partnerországok hangsúlyozzák a megállapodás nyitott és átfogó jellegét: az eredeti kezdeményezésben még India is helyet kapott, de Újdelhi tavaly kivonta magát az egyeztetésekből. Az ASEAN-tagországok ennek ellenére változatlanul bővíteni kívánják az Indiával folytatott kereskedelmet.

Elemzők úgy értékelik, a RCEP arra késztetheti az Egyesült Államokat, hogy alkalmazkodjon a kelet-ázsiai térség változó realitásaihoz, felismerve azt a tényt is, hogy Kína szerepe elkerülhetetlenül megnövekedett a térségben, miközben az amerikai gazdasági befolyás fokozatosan csökkent az elmúlt években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.