Kínában sikerként élik meg a koronavírus legyőzését

Egy évvel ezelőtt ezen a napon zárták le a koronavírus gócpontjának számító Vuhan városát.

Magyar Nemzet
2021. 01. 23. 11:48
Egyre többen vitatják az elméletet, hogy a kór a vuhani húspiacon terjedt át az emberre. Fotó: Roman Pilipej Forrás: MTI/EPA/
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vuhan városát egy évvel ezelőtt ezen a napon zárták le, miután a kínai kormány bevezette a koronavírus megfékezésére irányuló szigorú intézkedéseket. A mintegy tizenegy milliós település lakói most nem katasztrófaként, hanem győzelemként emlékeznek az elmúlt hónapokra, habár a kutatók a mai napig nem találják a magyarázatot arra, miként tudott a vírus ennyire intenzíven elterjedni és világszerte több mint kétmillió ember halálát okozni. Több szakértő szerint a vírus 2019 decembere előtt, tehát már az első vuhani eset feljegyzését megelőzően, már jelen volt a világon.

– Amikor emberek milliói haltak meg Kínában a nagy éhínségben, azt mondták, hogy ez természeti katasztrófa volt. De nem mondtak igazat. Ma ugyanez a helyzet: nem mondunk igazat

– magyarázta egy vuhani lakos utalva arra, hogy szerinte a kínai kormány többet tud a vírus eredetéről, mint amennyit velük megosztanak.

Vuhan, 2021. január 22.
Mellékutcát fertőtlenít egy munkás Vuhanban 2021. január 22-én
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A Science Magazine amerikai természettudománnyal foglalkozó hetilap egyik cikke azt írta, hogy az importált élelmiszer-csomagolások és a nyers ételek állhatnak a koronavírus gyors ütemű terjedésének hátterében. Más szakértők azonban arra a megállapításra jutottak, hogy állatról terjedhetett át a betegség az emberre. A pekingi egyetem tudósai korábban azt mondták, hogy a kórokozó egy beteg denevért elfogyasztó kígyóról terjedhetett át az emberre, más szakemberek pedig úgy vélik, hogy a tobzoska lehetett a gazdaszervezet. Mindkét feltevést cáfolja az a tény, hogy az első betegek között több olyan személy is volt, akik nem jártak olyan helyeken – például helyi piacokon –, ahol megfertőződhettek volna.

– Más országokból érkezett ide. Kína csak egy áldozat

– mondta a BBC brit hírportál tudósítójának egy utcai árus, egy másik pedig hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államokból került a vírus a Távol-Keletre.

Vuhan, 2020. április 15.
Védőöltözetet, szájmaszkot és műanyag arcvédőt visel egy utas a kínai Vuhan városból Pekingbe tartó vonaton 2020. április 15-én. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontjának tartott Vuhan városban április 8-án oldották fel az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A kínai állampolgárok emlékezetében azonban jelenleg is fájdalmas emlékként élnek a világjárvánnyal járó kilátástalanság első napjai, melyeket megtelt kórházak és üres utcák jellemeztek. Egy 62 éves kínai férfi éppen elhagyni készült a várost, miután megtudta, hogy január 23-án teljesen lezárják Vuhant és nemcsak a várost, de gyakorlatilag az otthonaikat sem fogják tudni elhagyni. Arról azonban nem érkezett információ a hatóságoktól, hogy meddig fog szólni a lezárás. Rövid időn belül tudni lehetett, hogy sokáig.

– A legelviselhetetlenebb dolog nem maga a halál volt, hanem az, ahogy az emberek megpróbáltak orvosi ellátáshoz jutni. Fájdalmasabb volt, mint a halál

– magyarázta egy vuhani lakos, hogyan teltek a lezárások első napjai, hozzátéve, hogy egy barátja tüdőrákban halt meg, mert nem tudta elhagyni a lakását, a tömegközlekedés leállt, a kórházak pedig megteltek.

Percnyi pihenőt tart a betegek kezelésére specializálódott közkórház ápolója Vuhanban
Fotó: Reuters

Az egészségügyi intézmények dolgozóit szintén megviselte a világjárvány, sajtóértesülések szerint a koronavírus-helyzet mélypontján gyakran a nyolcórás műszak alatt sem enni vagy inni, mi több, a mosdókba sem tudtak kijutni.

– Ez a munkám, orvos vagyok. Én vagyok az a személy, akinek a fronton kell küzdenie a vírus elleni harcban

– szögezte le Zhang Lei kínai orvos.

A vírus visszaszorításában elért sikert ma már egy hatalmas kiállítóteremben ünneplik, ahol többek közt kórházi ágyakat, megrázó fotókat, valamint egészségügyi dolgozók modelljeit tekinthetik meg az oda látogatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.