Mától Joe Biden a Fehér Ház ura

Senkit nem engednek a Capitolium közelébe, így rendbontásra ott aligha lehet számítani.

2021. 01. 20. 5:55
BIDEN, Joe
Washington, 2021. január 19. A Zászlók mezeje elnevezésû installáció Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál 2021. január 18-án. A közel 200 ezer zászló azokat jelképezi, akik nem tudnak személyesen ott lenni az ünnepségen. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosítja. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábbinál nagyobb biztonsági készültség közepette, számos hagyománnyal szakítva adja ma át Donald Trump leköszönő elnök a Fehér Ház kulcsát Joe Bidennek. A megválasztott elnök beiktatási ünnepségén amerikai sajtóforrások szerint a Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel majd a rendre.

Felfegyverzett katonák õrt állnak a washingtoni Capitolium körüli biztonsági zónában 2021. január 19-én. A Capitolium január 6-i ostroma miatt Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer katonája biztosítja.
Fotó: J. Scott Applewhite / MTI/AP/

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) egy esetleges belső támadás kockázatát sem zárta ki, ezért a rendvédelmi feladatokra kiképzett civilekből álló gárda összes tagját átvilágították. – Nem ez az egyetlen szokatlan következménye a Capitolium január 6-i ostromának: noha mostanáig amerikaiak tízezrei követhették figyelemmel a beiktatási ceremóniát, most azonban óriási tömegrendezvény helyett – a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal is összefüggésben – csupán néhány ezer, többségükben hivatali kötelezettségüket teljesítő tisztviselő (képviselők, szenátorok) követi figyelemmel Joe Biden eskütételét – magyarázta lapunk megkeresésére Magyarics Tamás, az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Az Amerika-szakértő hozzáfűzte:

senkit nem engednek a Capitolium közelébe, így rendbontásra ott aligha lehet számítani, kérdés azonban, hogy a külvárosokban, illetve más amerikai nagyvárosokban milyen intenzitású megmozdulások lesznek, hiszen minden bizonnyal a Trump-párti tüntetők és Joe Biden szimpatizánsai is számos helyen utcára vonulnak.

– Ugyanakkor a fővárosban még a Capitolium és a Lincoln-emlékmű között húzódó National Mall nemzeti parkot is lezárták, ott tehát nem várható rendbontás – tájékoztatott Magyarics.

A kutató elmondta azt is: Joe Biden beiktatási beszédében várhatóan az Egyesült Államok egysége kerül a fókuszba, az ugyanis általánosan sem jellemző, hogy a ceremoniális ünnepségen megismételnék a már eddig is sokat hangoztatott rövid távú politikai célkitűzéseket. – A közelmúlt zavaros eseményei, illetve a Capitolium ostroma óta meglévő feszültséget tompítva minden bizonnyal nyugalomra int majd a megválasztott elnök – mondta Magyarics.

A Zászlók mezeje elnevezésû installáció Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál 2021. január 18-án. A közel 200 ezer zászló azokat jelképezi, akik nem tudnak személyesen ott lenni az ünnepségen. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosítja. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz.
MTI/EPA/Justin Lane

Hozzáfűzte: Biden elnökségének első száz napját jelentősen befolyásolja majd, hogy folytatódik-e a már megkezdett alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) Donald Trumppal szemben, ez ugyanis meglehetősen lelassítaná az új adminisztráció célkitűzéseit.

– Azt ugyanakkor a megválasztott elnök már nyilvánvalóvá tette, hogy hivatali idejének elején a Trump által az elmúlt négy évben meghozott elnöki rendeletek közül tucatnyit fog visszafordítani – fogalmazott Magyarics Tamás. Hozzátette: erre azért van lehetősége, mert Trump egy demokrata többségű képviselőházzal kényszerült együtt dolgozni, ezért nagyon sok esetben elnöki rendeletekkel hozott döntéseket, amelyek hátulütője, hogy egy másik elnök egy tollvonással semmissé tudja tenni őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.