Portugáliában visszaütött a szigorítások elhamarkodott enyhítése

Nem érte meg a kísérletezés: ugrásszerűen megnőtt a halálozások és a megbetegedések száma.

2021. 01. 31. 14:36
null
A woman wearing a face mask disinfects her hands at the Alto de Sao Joao cemetery in Lisbon on October 30, 2020 on the eve of All Saints' Day amid the coronavirus pandemic. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP) Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen már csak hét intenzív terápiás ágy maradt Portugáliában abból a nyolcszázötvenből, amelyet a koronavírusos betegeknek tartanak fenn – jelentette a portugál egészségügyi minisztérium szombaton.

– Ha a kórházak fel is tudnának szabadítani több ágyat, akkor sem lenne elegendő szakemberünk

nyilatkozta a Reutersnek Guida da Ponte orvosszakszervezeti vezetőhelyettes, hozzátéve, hogy az orvosok egyre kimerültebbek.

Az országban az új esetek és a halálozások száma is drasztikus mértékben növekszik: a szombati adatok alapján 24 óra leforgása alatt 12 435 új megbetegedést és 293 új halálesetet vettek nyilvántartásba. A járvány kitörése óta Portugáliában eddig összesen 711 ezren fertőződtek meg a koronavírussal, és 12 179 ember vesztette életét a betegségben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb adatai alapján lakosságarányosan Portugália áll az élen a halálozások és az új esetek számát tekintve az Európai Unióban. Az ECDC tizennégy napos összegzéséből kiderül: az egymillió főre eső halálozások száma 247,5, az új koronavírusos eseteké pedig százezer lakosra vetítve 1429,43.

Az esetszámok hirtelen megugrása az új évben kezdődött, ami arra vezethető vissza, hogy a kormány a karácsonyi ünnepekre átmenetileg enyhített a járványügyi intézkedéseken: december 23. és 26. között feloldották a gyülekezési és az utazási korlátozásokat.

December 24-én és 25-én hajnali 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig szabadon lehetett közlekedni az országban, ráadásul az éttermek is nyitva lehettek ezeken a napokon: december 24-én és 25-én hajnali 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig.

Annak ellenére, hogy az új esetek száma már január 6-án átlépte a tízezret, a kormány csak január 15-én rendelt el országos zárlatot, az iskolákat pedig csak egy héttel később zárták be.

Néptelen utca Lisszabon belvárosában 2021. január 22-én. A portugál kormány ettől a naptól kezdve bezárta két hétre az oktatási intézményeket, valamint további korlátozásokat készül bevezetni a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak napi számának emelkedése miatt
Fotó: MTI/EPA-LUSA/Miguel A. Lopes

A szigorítások azonban túl későn érkeztek. Portugália példája jól illusztrálja, milyen fenyegetéseknek teszi ki magát az az ország, amelyik enyhítéseket vezet be, miközben a koronavírus új változatai észrevétlenül terjednek

fejti ki az ABC News.

Becslések szerint az Angliában felfedezett vírustörzs már december elején megjelent Portugáliában, és a tudósok felhívták rá a figyelmet, hogy február elejéig a koronavírusos megbetegedéseknek már akár hatvan százalékát okozhatja az új mutáció.

– A vírus angliai változata drámai módon terjed, a lisszaboni térségben már az esetek ötven százalékát teszi ki. Rendkívüli a nyomás a kórházakon, főleg Lisszabonban. A halálozások száma olyan mértékben növekszik, hogy azt pár hónappal ezelőtt elképzelni sem tudtunk volna

– nyilatkozta a múlt vasárnap újból megválasztott portugál elnök. Marcelo Rebelo de Sousa azt is bejelentette, hogy a járványügyi veszélyhelyzetet január 31-től számítva két héttel, február 14-ig meghosszabbítják.

Betegeket szállító mentőautók várják, hogy bejussanak a lisszaboni Santa Maria Kórház intenzív osztályára 2021. január 28-án. Portugáliában ezen a napon ismét rekordot döntött a koronavírusos napi új fertőzöttek és halálesetek száma, valamint akadozik az oltási kampány, ezért a parlament február közepéig meghosszabbította az országos karantént
Fotó: MTI/EPA/LUSA/Mario Cruz

Az új intézkedésekkel megtiltották a külföldi utazásokat, a portugál állampolgárok csak kivételes esetekben hagyhatják el az ország területét. Ezenfelül visszaállították a szárazföldi határellenőrzéseket, és lezárták az átjárást a spanyolok előtt. Bejelentették azt is, hogy az állami egészségügyi rendszer megerősítésére a kormány lehetővé teszi a nyugdíjas, a szakvizsgával még nem rendelkező és a külföldön diplomát szerzett szakemberek szerződtetését.

Azonkívül, hogy a megbetegedések számának a növekedése az egészségügy kapacitásának a határát súrolja, az országot az Európa nagy részét érintő vakcinahiány is sújtja. Portugáliában a tervezettnél várhatóan két hónappal hosszabb ideig tart majd az oltási kampány első fázisa, mivel az ígért hárommillió adag oltóanyag fele érkezik csak meg márciusig. A tízmilliós országban eddig összesen 74 ezer embert oltottak be a Pfizer–BioNTech-vakcinával – közli a Reuters.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.