„A baloldal nem enged a migránsinvázió támogatásából”

– Nem tagadhatjuk, hogy az ellenőrzés nélküli illegális bevándorlás és a terrorveszély között szoros összefüggés van. Erre pár éve Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felhívta a figyelmet, most pedig az olasz titkosszolgálati szervezetek is kénytelenek elismerni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Andrea Delmastro Delle Vedove, a jobbközép Olasz Testvérek külkapcsolatokért felelős parlamenti képviselője. Az olasz politikus arról is beszélt: aggodalomra ad okot, hogy az új kormány is túlzottan baloldali beállítottságú maradt, így Mario Draghi új kormányfő még ha akarna, akkor se tudna jelentős változásokat elérni a bevándorláspolitika átalakítása terén.

Jánosi (Róma)
2021. 02. 19. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit várnak az újonnan megalakult kormánytól a bevándorlás terén?

– Aggodalommal tölt el, hogy a Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom, valamint a Szabadok és Egyenlők részvételével megalakult új kormány a továbbiakban is túlzottan baloldali beállítottságú marad, figyelembe véve, hogy a progresszív ügyek élharcosai, például Matteo Renzi volt miniszterelnök vagy a szélsőséges nézeteket valló Laura Boldrini is helyet kapott benne. Ez ugyanis azt jelenti, hogy Mario Draghi kormányfő még ha akarna, akkor se tudna jelentős változásokat kieszközölni a bevándorlás kérdésében. Nem igaz, hogy egy szakértői kormány politikai ideológiáktól mentes lehet. A baloldal által képviselt nyitott kikötők politikája temetővé változtatta a Földközi-tengert. Mindeközben az embercsempészek ártatlan emberek életével üzérkednek, csak hogy Európába csábítsák őket. Nem beszélve arról, hogy hogyan gazdagodnak meg Olaszországban a bevándorlók befogadásával foglalkozó szervezetek. Az egész egy hatalmas üzletág.

– Ön szerint létezik megoldás arra, hogy az uniós tagállamok rendezett viszonyok között kezeljék a kérdést?

– A bevándorlás kezelése miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága több alkalommal is büntetést szabott ki Olaszországra, miközben a körülöttünk lévő országok, például Spanyolország nem került szankcionálásra. Nem értettük, hogyan lehetséges, aztán felfedeztük, hogy Spanyolország az afrikai országokban kihelyezett nagykövetségeken lehetőséget nyújtott a menekültstátusra jogosult személyeknek kérvény benyújtására. Azon személyeknek, akik háborús viszonyok között élnek, vagy a vallásuk miatt üldöztetést szenvednek. A spanyolok tehát kihelyezett diplomáciai képviseleteken bírálhatják el, kik jogosultak menekültként az ország területére lépni.

– Milyen megoldást javasol a bevándorlás rendezett lebonyolítására az Olasz Testvérek párt?

Mi is a spanyolhoz hasonló javaslatokat nyújtottunk be a mindenki számára biztonságos és méltóságteljes bevándorlás céljából. Ennek tükrében kihívás elé állítottuk a baloldalt. Ha valóban a bevándorlók megsegítéséről van szó, és nem az ország megszállásáról, akkor már a nagykövetségeken és a konzuli szolgálatokon megtörténhetne a kérvények elbírálása, és a menekültek biztonságos úton juthatnának el hazánkba. Ez lehetővé tenné a tömeges bevándorlási hullám visszaszorítását, és azok méltó befogadását, akik nem gazdasági okokból indulnak Európa irányába. A baloldal ugyanakkor sohasem méltatta komoly figyelemre ezt a javaslatunkat, hiszen ők az ellenőrzés nélküli tömegek beengedését támogatják.

– Giorgia Meloni a napokban közzétett sajtónyilatkozatában hajóblokád felállítását kérvényezte az alakuló kormánytól.

– Az Olasz Testvérek már évek óta a Földközi -tengeren elhelyezett hajóblokád felállításában látja az egyedüli és hathatós megoldást az illegális bevándorlás megállítására. Az országhatárok védelmét csak így oldhatjuk meg, valamint ezzel az emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezetek tevékenységét is végre megszüntethetnénk.

– Hogyan fogadta a baloldal a javaslatot?

– A Demokrata Párt aktivistája, Laura Boldrini az emberiség elleni bűntettnek nyilvánítaná a hajóblokád felállítását. Máris felterjesztésre került a képviselőházban az a javaslat, miszerint a Nemzetközi Büntetőbíróság hozzon létre egy újfajta „agresszív bűntettet”, amely négy-öt tág értelmezésű kitételre támaszkodik, és ebbe a kategóriába sorolható a hajóblokád felállítása is. Figyelemre érdemes a felterjesztés, hiszen nemcsak Olaszország, hanem más országok is bíróság elé állíthatók lennének. Boldrini kezdeményezésének lényege, hogy minden olyan országot, amely a határai védelmében hoz rendelkezéseseket, az emberiség elleni bűntett vádjával a Nemzetközi Büntetőbíróság elé lehessen állítani.

– Az elmúlt hónapok véres eseményei újra felszínre hozták az Európára leselkedő terrorizmus veszélyét. Felismerik ezt az olaszok?

– Nem tagadhatjuk, hogy az ellenőrzés nélküli illegális bevándorlás és a terrorveszély között szoros összefüggés van. Erre pár éve Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felhívta a figyelmet, most pedig az olasz titkosszolgálati szervezetek is kénytelenek elismerni. Azt hiszem, a magyar miniszterelnök aggodalma a józan ész diktálta megfigyelésre támaszkodik. A bevándorlók ellenőrzése a radikális iszlám szervezetek kezében vannak. Ők döntik el, ki szállhat a bárkákba, és indulhat Európa irányába. Ennek megfelelően jogos felvetés a terrorizmus beszivárgása. A Frontex is elismeri a jelentéseiben, hogy az illegális bevándorlással lehetőség nyílik arra, hogy iszlám szélsőségesek érkezzenek nemcsak Olaszországba, hanem egész Európába. A Frontex is kénytelen elfogadni ezt az éveken keresztül elutasított feltételezést. Ha valaki más állította volna, akkor valószínűleg könnyebb lett volna elismerniük, de mivel Orbán Viktor tette, évekre volt szükség az igazság elismeréséhez. Az események azonban arra kényszerítették a nemzetközi határvédelemért felelős szervet, hogy igazat adjon a magyar miniszterelnöknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.