Éleslőszert is bevetettek a mianmari tüntetők ellen

A mianmariak negyedik napja vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a múlt heti államcsíny ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 09. 21:22
AUNG SZAN SZ KJI
Rangun, 2021. február 9. A megbuktatott Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfõ) képeit mutatják a puccs ellen tüntetõk Rangunban 2021. február 9-én. Az öt fõnél nagyobb gyülekezést betiltó rendelet ellenére folytódnak a tüntetések, miután a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban. MTI/EPA/Lynn Bo Bo Fotó: Lynn Bo Bo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éleslőszerrel lőtt a tüntető tömegbe a mianmari rendőrség kedden, két tiltakozó válságos állapotban van – mondták az indokínai ország egészségügyi forrásai. A tavaly novemberi választásokon győzelmet arató kormánypárt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért szóvivője, Kji Toe elmondta, hogy legalább heten megsebesültek egy megmozduláson a fővárosban, Nepjidában, ahol a rendőrség éleslőszert, gumilövedéket, vízágyút és könnygázt is bevetett a tüntetők ellen. A sebesültek közül hárman kórházba kerültek. Ketten – egy harmincéves férfi és egy 19 éves nő – válságos állapotban vannak, őket lőtt sebekkel szállították be.

A puccs ellen tiltakozók menekülnek, miután a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le és vízágyút vetettek be ellenük a mianmari Mandalajban 2021. február 9-én.
Fotó: MTI/AP/STR

Mandalajban, az ország második legnagyobb városában a rendőrség őrizetbe vett húsz-harminc tüntetőt és egy újságírót. Országszerte több tucat helyszínen zajlottak nagyrészt békés megmozdulások. Egyes esetekben előfordult az is, hogy a rendőrök csatlakoztak a tüntetőkhöz – számolt be a helyi média.

A puccs ellen tiltakozókat vízágyúval oszlatja a rendőrség a mianmari Mandalajban 2021. február 9-én
Fotó: MTI/AP/STR

A mianmariak negyedik napja vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak a múlt heti államcsíny ellen. Emellett polgári engedetlenségi mozgalom kezdődött a délkelet-ázsiai országban, amelyhez ezrek – köztük kórházi dolgozók – csatlakoztak – írja az MTI. A katonai junta hétfőn betiltotta a négy főnél nagyobb összejöveteleket, de a megmozdulások ennek ellenére folytatódnak.

A megbuktatott Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos képeit mutatják a puccs ellen tüntetők Rangunban 2021. február 9-én
Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Az indokínai országban a hadsereg a múlt héten, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar addigi vezetőjét és több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a hadsereg azon panaszaira, amelyek szerint a tavaly novemberi választásokon súlyos csalások történtek. Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője hétfőn szabad választásokat ígért és azt, hogy a hadsereg átadja a hatalmat a következő választásokon nyertes politikai erőnek. Kijelentette, hogy a mostani katonai vezetés „egy igazi és fegyelmezett demokráciát” fog kialakítani, és ebben eltér a korábbi idők juntáitól.

Videófelvételről készült kép, amelyen Min Aung Hlaing tábornok, a mianmari hadsereg főparancsnoka és a katonai junta vezetője televíziós üzenetet intéz a nemzethez 2021. február 8-án
Fotó: MTI/AP/Myawaddy TV

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.