Súrlódásokra számítanak a magyar–amerikai viszonyban

Elnökként tartott első külpolitikai beszédében Joe Biden azt ígérte, hogy az Egyesült Államok visszatér a diplomáciai porondra, felújítja baráti viszonyát a szövetségesekkel, valamint az eddiginél keményebb Oroszország-politikát folytat majd. Diplomáciai forrásaink a magyar–amerikai kapcsolatokban egyelőre nem érzékelnek offenzívát, de érlelődő konfliktust igen.

2021. 02. 05. 20:20
BIDEN, Joe
Washington, 2021. február 4. Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amerika visszatért! Külpolitikánkban ismét a diplomáciáé a vezető szerep... Újra kívánjuk éleszteni évek óta elhanyagolt kapcsolatainkat legszorosabb szövetségeseinkkel

– jelentette ki amerikai elnökként tartott első külpolitikai beszédében Joe Biden.

Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Az Egyesült Államok első embere – két héttel januári beiktatása után – elsőként a washingtoni külügyminisztériumot kereste fel a kormányintézmények közül; ez önmagában hangsúlyváltás elődjéhez képest. A republikánus Donald Trump a „mély állam minisztériumaként” tartotta számon a külügyet, ahol szerinte a beosztott diplomaták szintjén a Fehér Ház politikájával szemben áskálódtak; a megfogalmazás (Deep State Department) szójáték is angolul. Trump 2017-ben elsőként a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA munkatársaihoz látogatott el.

– Az irányigazítás és -kijelölés volt Biden beszédjének fő üzenete

– értékelte a Magyar Nemzetnek az elhangzottakat Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője, felhívva a figyelmet a felszólalás több pontjára is. Így arra, hogy az új elnök jelezte orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak, hogy országa a Trump-korszakkal ellentétben nem tűri el Moszkva „agresszív cselekedeteit” (miközben a két ország a napokban egyaránt aláírta az Új START fegyverzetcsökkentési szerződés meghosszabbítását).

A szakértő érezhető hangsúlyváltásnak tartja azt is, hogy az USA a továbbiakban a diplomáciai eljárásrendben bevett demarsokkal, nem pedig a Trump-érában tömeges Twitter-üzenetekkel juttatja majd kifejezésre a nemtetszését. Mártonffy szerint beszédes volt Biden hallgatása Iránról, a Trump-korszakban az első számú ellenségről, ami arra utalhat, hogy Washingtonban most kivárnak az idei iráni elnökválasztás előtt.

Biden bejelentette viszont: az USA minden támogatást megvon a hat éve tartó, százezer emberéletet követelő jemeni polgárháború támadó hadműveleteitől, beleértve a fegyvereladásokat is.

Rengeteg áldozatot követelt már eddig is a jemeni konfliktus
Fotó: MTI/EPA/NAJEEB ALMAHBOOBI

Trump politikájához képest száznyolcvan fokos fordulattal Biden felfüggesztette a németországi amerikai csapatkivonást, illetve az eddigi 15 ezerről 125 ezerre emelte az Amerikában évente befogadható menedékkérők számát. Kifejezésre juttatta:

Washington az egész világon kiáll a szexuális kisebbségek (LGBTQI) jogaiért és a sajtószabadságért, valamint a rasszizmus ellen.

Biden globális demokrácia-csúcsértekezlet összehívására is készül.

A migráció és a szexuális kisebbségek (és a magyar családpolitikai felfogás) kérdésében súrlódások lehetnek majd a magyar–amerikai viszonyban

– erre számítanak a kétoldalú kapcsolatokra rálátó diplomáciai forrásaink. A hét elején – Biden beiktatása óta először – Szijjártó Péter külügyminiszter egyeztetett Marc Dillarddal, a budapesti amerikai képviseletet vezető ügyvivővel, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is jól alakulnak az elmúlt években felépített kiváló kétoldalú kapcsolatok. Értesülésünk szerint a találkozó légköre konstruktív volt, de kiütköztek a nézetkülönbségek is. Forrásaink azt követően számítanak keményebb hangvételre, ha munkába áll Washingtonban a politikai államtitkár, aki számonkérően lépett fel az előző Orbán-kormányokkal szemben. Biden októberben Belarusszal emlegette egy lapon hazánkat és Lengyelországot.

Victoria Nulanddal nem volt mindig ilyen barátságos a viszony
Fotó: MTI

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.