Szólásszabadságért felelős tisztviselő felügyeli az egyetemeket

A brit kormány szerint elfogadhatatlan, hogy diákokat és oktatókat nézeteik miatt közösítenek ki.

2021. 02. 17. 16:52
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Cambridge
Cyclists are seen in front of Cambridge University, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), Cambridge, Britain, May 15, 2020. REUTERS/Andrew Couldridge - RC22PG9HCMUL Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány egy új kormányzati tisztséget hoz létre, hogy biztosítsa a szólásszabadság érvényesülését Anglia egyetemein (a skót, walesi és északír oktatásért a helyi autonóm kormányok felelnek – a szerk.). A felsőoktatási intézményeket érintő intézkedést Gavin Williamson oktatási miniszter jelentette be.

– A szólásszabadság demokratikus társadalmunk alapja, és egyetemeinknek olyan helyszíneknek kell lenniük, ahol a hallgatók és a professzorok szabadon kifejezhetik magukat, megvitathatják nézeteiket

– fogalmazott az oktatási miniszter, hozzátéve, aggódik az egyetemeken kialakult gyakorlat miatt, hogy tanárokat, hallgatókat, vendégelőadókat hallgattatnak el, közösítenek ki, vonják meg tőlük a felszólalási lehetőséget, ha nézeteik politikailag nem elég korrektek, túl konzervatívok.

A politikus továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetemeknek a jogrendszer szerint kötelező lenne a szólásszabadság előmozdítása érdekében aktívan tevékenykedniük, azonban éppen ennek ellenkezője történik. Az új intézkedés szerint ha valaki úgy érzi, nézetei miatt megfosztják kinevezéseitől, kiközösítik vagy kitiltják az egyetemről, vagy csak nem szólalhat fel, bírósági eljárást indíthat a felsőoktatási intézmény ellen és kompenzációt is kaphat. A jövőben pedig a szólásszabadság biztosítása lenne annak a feltétele, hogy új egyetemeket nyithassanak az országban és hozzáférhessenek az állami támogatásokhoz.

– Meg kell erősítenünk a szólásszabadságot a felsőoktatásban, megerősítve ezzel a jogi kötelezettségeket és biztosítva az erőteljes és határozott fellépést ezek megszegése esetén

– fogalmazott Williamson.

A hírt országszerte vegyes véleményekkel fogadták. Egy édesapa a fia példáját hozta fel a BBC-nek nyilatkozva. Elmondta, örül az új intézkedésnek, mivel úgy látja, a szólásszabadság valós probléma a brit egyetemeken. Kijelentette, hogy szerinte az egyetemi élet egyáltalán nem ad jó tapasztalatokat és élményeket a diákoknak, ha nem marxista, kommunista vagy szocialista nézeteket vallanak.

– A fiammal rettenetesen bántak a véleménye miatt. Elkerülték, kiközösítették, sőt, erőszakkal is fenyegették pusztán azért, mert a brexitre szavazott és konzervatív nézeteket vallott

– fűzte hozzá a Gloucestershire megyében élő férfi, hozzátéve, fia várta, hogy egyetemre járhasson és vitázzon olyanokkal, akik más nézeteket vallanak, azonban csalódott a felsőoktatásban.

Az új rendelkezés ellenzői leginkább azzal érvelnek, hogy az állam beavatkozik az egyetemek életébe. A University of Central Lancashire egyik hallgatója, Catherine elmondta a BBC-nek: szerinte a szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárki bármit mondhat következmények nélkül.

A University and College Union nevű, pedagógusokat tömörítő szakszervezet sérelmezi, hogy a kormány a koronavírus-járvány közepette „képzeletbeli fenyegetésekkel” foglalkozik, a szólásszabadságot pedig éppen London veszélyezteti az állami beavatkozással.

A Daily Mail brit napilap Selina Todd történésszel készített interjút, aki elmondta, korábban biztonsági őrökre volt szüksége előadásain, amikor a transzneműséggel kapcsolatos véleményeit osztotta meg hallgatóival, ugyanis már több esetben érte atrocitás azért, mert elítélte a transznemű jogokat.

– Az egyetemeknek fel kell ismerniük, hogy nem lehet ilyen politikájuk. Másrészről pedig azt állítják, hogy lehetőség van a vitára az intézményeken belül, azonban én vagyok az élő példa arra, hogy ez nincs így

– fogalmazott a professzor.

Korábban Germaine Greer Nagy-Britanniában élő ausztrál írónő és feminista mondta el egy interjúban, hogy nézetei miatt – melyek szerint a transznemű nők nem nők – fokozott biztonsági készületek mellett szólalhatott fel vendégelőadóként a cardiffi egyetemen 2015-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.