WHO: Valószínűtlen, hogy laboratóriumból származik a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői sajtótájékoztatón ismertették első felfedezéseiket.

2021. 02. 09. 16:33
null
Vuhan, 2021. február 9. Peter Ben Embarek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott csoport egyik tagja (j) és Liang Van-nian, a pekingi közegészségügyi hivatal helyettes vezetõje kezet fog közös sajtótájékoztatójuk után Vuhanban, a világjárvány legelsõ, ismert gócpontjában 2021. február 9-én. Embarek korábban közölte, hogy felettébb valószínûtlen, hogy az új típusú koronavírus egy kínai laboratóriumból származik, feltehetõen egy közvetítõ fajon keresztül terjedt át az emberre, melyet azonban továbbra sem sikerült pontosan azonosítani. MTI/AP Fotó: Ng Han-kuan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Ben Embarek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínában vizsgálódó szakértői csoportjának vezetője bejelentette:

a koronavírus minden bizonnyal állatokról terjedt az emberekre, így felettébb valószínűtlen, hogy egy kínai laboratóriumból származik.

Az elméletet, miszerint a vírust vagy a vuhani virológiai intézetben állították elő, vagy onnan szivárogtatták ki, korábban már széles körben elutasították a világ tudományos közösségei és a kínai laboratórium munkatársai is.

Embarek arról is beszámolt, hogy a vizsgálódás feltárt új információkat is, de ezek nem változtatták meg nagymértékben a járvány kitöréséről alkotott eddigi képet.

Az még ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy melyik állatfajról és hogyan terjedt át a vírus az emberekre

– tette hozzá a WHO-csapat vezetője.

Peter Ben Embarek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott csoportjának tagja sajtótájékoztatót tart Vuhanban, a világjárvány legelső, ismert gócpontjában 2021. február 9-én
MTI/AP

A nemzetközi szakértőkből álló csoport a mai napi sajtótájékoztatón közölt először információkat a kínai látogatásról, amelynek során a vírus eredetét kutatják.

A WHO nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án
MTI/AP

A tüdőgyulladás-szerű betegség első eseteit ugyanis Vuhanban azonosították 2019 decemberében. A WHO szakértői nem találtak arra utaló jelet, hogy a vírus már korábban is jelen lett volna a kínai városban, így előfordulhat, hogy az ország más részében keringett előtte.

A szakértők a múlt hónapban érkeztek a Hupej tartománybeli városba, vagyis több mint egy évvel azután, hogy jelentették onnan az első fertőzötteket. Miután letöltötték a két hét karantént, meglátogatták a járványkitörés szempontjából kulcsfontosságú helyszíneket, köztük a vuhani halpiacot, a pandémia egyik kezdeti gócpontját, valamint a helyi virológiai intézetet, a koronavírus tanulmányozási helyszínét.

A WHO szakértői egy buszban ülnek a Jade Boutique szálloda előtt, miután véget ért kéthetes karanténjuk a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Peter Daszak, a WHO zoológusa az AP hírügynökségnek elmondta: a kínai oldal biztosította a teljes hozzáférést a helyszínekhez, valamint a nemzetközi csoport által kért személyzetet is, azaz olyan mértékű nyitottságot tanúsítottak, amelyre nem számított. Daszak beszámolója szerint a helyieknek semmiféle ellenvetésük nem volt, amikor átnyújtották nekik az alaposan összeállított listát azokról a helyekről, ahova ellátogatnának, és azokról az emberekről, akiket bevonnának a kutatásukba.

– Megkérdezték, hova szeretnénk elmenni, és átadtuk nekik a listánkat. Láthatják, minden alapvető fontosságú helyre eljutottunk

– magyarázta a zoológus.

Civil ruhás rendőrök a WHO szakértőit szállító gépjárművek egyike előtt a vuhani Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ bejáratában
Fotó: MTI/AP

A WHO csapatának régóta várt vizsgálódása egy hosszadalmas folyamat része, amely igyekszik választ adni a kórokozóval kapcsolatos legfőbb kérdésekre annak érdekében, hogy a jövőben sikerüljön megfékezni a hasonló járványkitöréseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.