Az EP levonná a tanulságokat a világjárványból

Tízmilliárd eurós egészségügyi programról vitázott és szavazott kedden az uniós parlament.

Magyar Nemzet
2021. 03. 09. 18:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jelenlegi világjárvány olyan egészségügyi válság, mely korábban soha nem tapasztalt káros hatással van társadalmunkra, és le kell vonni a tanulságokat ahhoz, hogy megerősödve kerüljünk ki belőle. Az EU az egészségügyért program minderre lehetőséget biztosíthat. A tagállami hatáskör teljes körű tiszteletben tartása mellett az Európai Uniónak meg kell erősítenie koordinációs tevékenységét annak érdekében, hogy hatékonyan tudjon fellépni bármilyen egészségügyi szükséghelyzet esetén – mondta Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Európai Parlament keddi, az EU az egészségügyért programról (EU4Health) szóló vitáján.

– Nem szabad engedni, hogy a kudarcba fulladt vakcinabeszerzéshez hasonló lassúság jellemezze a program végrehajtását.

Fontos, hogy hatékonyan járjunk el azért, hogy támogassuk az egészségügyi és az ellátórendszerek szükséges átalakítását, a rákellenes küzdelmet, a gyógyszerhiány okozta problémák kezelését és a digitális egészségügy fejlesztését – hívta fel a figyelmet felszólalásában Tóth Edina. Az EU az egészségügyért program végrehajtásáról kedden szavazott az Európai Parlament.

A programra az Európai Bizottság tavaly tett javaslatot, s a célja, hogy a kontinens a jövőben nagyobb hangsúlyt fektessen az egészségügyre azért, hogy az egészségügyi rendszerek képesek legyenek a legkorszerűbb ellátást biztosítani, valamint készen álljanak a járványok és más, előre nem látható egészségügyi veszélyek kezelésére.

Az EU a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésből összesen tízmilliárd eurót szán a programra, amelyből elsősorban vissza nem térítendő támogatások útján kaphatnak a tagállamok, az egészségügyi és civil szervezetek.

Az EU4Health a nem fertőző betegségek (a rák), a mentális problémák, a ritka betegségek, valamint az egészséget meghatározó tényezőkből eredő kockázatok terén is uniós előrelépést ígér. Az uniós szerződéseknek megfelelően a kezdeményezés kiegészíti és támogatja a nemzeti egészségügyi szakpolitikákat, ugyanis alapvetően tagállami hatáskörről van szó.

A Fidesz képviselője az EP egészségügyi témájú vitáján 2021. március 9-én Fotó: Európai Parlament

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.