időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

London tengeren túli területekre toloncolná a bevándorlókat

Koren-Karczub Tímea
2021.03.25. 07:15
London tengeren túli területekre toloncolná a bevándorlókat

Bevándorlási és menekültügyi rendszerének olyan mértékű átdolgozására készül az Egyesült Királyság, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. A brit belügyminisztérium várhatóan a héten ismerteti az új terveket, amelyek alapján az illegális útvonalon érkező bevándorlóktól megtagadják majd az automatikus menedékjogot.

– Azoknak az embereknek, akik illegálisan jutnak be az országba, nem járnak majd ugyanazok a jogosultságok, mint azoknak, akik legálisan érkeznek

– jelentette ki Priti Patel.

A brit belügyminiszter elmondta, hogy azok a menedékkérők, akik üldöztetés vagy erőszak elől menekülnek el hazájukból – például Iránból vagy Szíriából –, és törvényes megoldást választanak arra, hogy bejussanak az Egyesült Királyságba, jogosultak lesznek rá, hogy korlátlan ideig az országban maradjanak. Ellenben azok, akik bűnszervezetek segítségét kérik, hogy eljuthassanak a szigetországba, kizárólag ideiglenes tartózkodási engedélyt kaphatnak.

A kormány tervei között szerepel az is, hogy ausztrál mintára egy harmadik országban kialakított menekülttáborba küldik a nem hivatalos úton érkezőket, amíg elbírálják a kérelmüket.

A brit médiában terjedő hírek szerint ezeket a migránsokat brit tengeren túli területekre toloncolnák, például Gibraltárra – a kormány azonban nem erősítette meg ezeket az információkat.

Az viszont biztos, hogy az új törvény határozottan fellép majd az embercsempészek ellen, akiket akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetnek.

Ahogyan korábban lapunk is megírta: a migránsokat az embercsempészek felfújható motorcsónakokban indítják útnak a La Manche csatornán keresztül, amiért akár háromezer-ötszáz eurót is elkérnek fejenként. A tengerszoroson rendkívül veszélyes az átkelés – az elmúlt két évben legalább tízen vesztették életüket –, mégis egyre többen választják ezt a megoldást: tavaly csaknem nyolcezer-ötszáz migráns érte el a brit partokat ezen az útvonalon.

Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművén 2020. augusztus 13-án
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

– Az illegális migrációból származó haszonszerzés nem éri majd meg a kockázatot

– közölte Patel. A belügyminiszter hozzáfűzte: nem kér bocsánatot amiatt, hogy szigorúak a szabályok, mivel azzal, hogy célba veszik az embercsempészeket, életeket mentenek majd meg.

– Célunk egy humanitárius és emberséges rendszer bevezetése, amely visszatartja az emberkereskedőket és a bűnbandákat attól, hogy visszaéljenek a bevándorlók helyzetével – erősítette meg Boris Johnson brit miniszterelnök.

A tervek szerint öt évig terjedő börtönbüntetés járhat azoknak a büntetett előéletű menedékkérőknek is, akik kitoloncolásuk után visszatérnek az Egyesült Királyságba. Ezenfelül szigorúbb ellenőrzésekkel igyekeznek megakadályozni, hogy a felnőtt bevándorlók kiskorúnak adják ki magukat az országba való könnyebb bejutásért. Hivatalos adatok szerint 2020 márciusáig egy év alatt több mint 35 ezer menedékkérelmet nyújtottak be az Egyesült Királyságban, és a bevándorlók nagy része többek között Iránból, Albániá­ból és Irakból érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.