Arkansas betiltotta a kiskorúak nemátalakító beavatkozásait

További tizenhat amerikai állam csatlakozna Arkansashoz és hozna hasonló törvényeket.

2021. 04. 07. 14:32
null
A sign protesting a recent North Carolina law restricting transgender bathroom access adorns the bathroom stalls at the 21C Museum Hotel in Durham, North Carolina May 3, 2016. The hotel installed the restroom signage designed by artist Peregrine Honig last month after North Carolina's "bathroom law" gained national attention, positioning the state at the center of a debate over equality, privacy and religious freedom. REUTERS/Jonathan Drake - RTX2D194
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arkansas lett az első amerikai állam, amelyben betiltották a 18 év alatti fiatalok nemátalakító műtéteit. Az intézkedés arra is kitér, hogy az orvosok más plasztikai sebészekhez sem irányíthatják át a fiatalokat a beavatkozás elvégzésére. Az új jogszabályt a napokban szavazta meg a republikánus többségű állami szenátus és képviselőház. Paradox módon Arkansas szintén republikánus kormányzója, Asa Hutchinson szerint a törvényhozó testület túl messzire ment az intézkedéssel.

– Személyes véleményem szerint ez túl szélsőséges döntés. Nagyon kiszolgáltatott és nehéz helyzetbe fogja hozni a fiatalokat

– magyarázta a kormányzó, hozzátéve, hogy az intézkedés azokra a fiatalokra is negatív hatással lesz, akik már átestek különböző orvosi kezeléseken. Hutchinson a „kulturális háború termékének” nevezte a törvényjavaslatot.

Egy észak-karolinai mosdóhelység táblája. Nem számít a biológiai nem Fotó: Reuters/Jonathan Drake

A törvényt támogató republikánusok azonban éppen azzal érvelnek: az intézkedés segítségével a fiatalok megóvhatók attól, hogy később megbánják a beavatkozások elvégeztetését. Rámutatnak továbbá arra is, hogy a nemi hormonokkal történő kezeléseknek számos veszélyes mellékhatása is lehet.

– Akik még a 18. életévüket sem töltötték be, azoknak túl korai, hogy ilyen döntést meghozzanak. Először fel kellene nőniük

– jelentette ki Robin Lundstrum arkansasi republikánus képviselő, hangsúlyozva, hogy a nemátalakító műtétek életre szólóak, ahonnan nincs többé visszaút.

Az ACLU 1920-ban jött létre annak szellemében, hogy védjék az Egyesült Államokban az egyéneket megillető jogokat és a szabadságjogokat. A szervezet aktivistái korábban már felléptek az azonos neműek házassága mellett, a halálbüntetés ellen, valamint az abortuszjogok támogatása mellett is.

Az arkansasi törvény eközben nagy felháborodást váltott ki az LMBTQ-aktivisták és a jogvédők körében.

– Ez egy szomorú nap Arkansas számára, azonban a küzdelem még nem ért véget

– magyarázta Holly Dickson, az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (ACLU) elnevezésű civil szervezet ügyvezető igazgatója. A csoport továbbá közölte: eljárást fognak kezdeményezni a törvény ellen.

Az ügyben megszólaló egyes orvosok is kritizálták a törvényhozókat, amiért szerintük a jogszabály rossz hatással lehet a fiatalok mentális egészségére, megemelkedhet az öngyilkosságok száma ezen korcsoport körében. Ezek a szakértők úgy vélik, az ilyen jellegű kezelések terapeuták és szociális munkások közreműködésével történnek.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor legalább tizenhat republikánus vezetésű állam fogadna el hasonló jellegű törvényt, s még további tizenkettő, amelyek azt akadályoznák meg, hogy a nővé operált férfiak is női sportversenyeken vehessenek részt. Már korábban is voltak a transzneműek jogait korlátozni kívánó próbálkozások a republikánusok részéről, tavaly például Dél-Dakotában nem sikerült elfogadtatni azt a jogszabályt, amely akár 2000 dolláros pénzbírságra is büntette volna azokat az orvosokat, akik 18 év alatti fiatalokon végeznek el ilyen jellegű beavatkozásokat. Tavaly többek között Coloradóban és Floridában is elbuktak a hasonló republikánus kezdeményezések.

San Diegó-i felvonulás 2017-ben. A rendezvényen külön alakulattal képviseltették magukat a transznemű katonák
Fotó: Epa/David Maung

Az Egyesült Államok transzneműekkel kapcsolatos politikája idén januárban, Joe Biden új elnök beiktatását követően vett nagy fordulatot. A politikus első intézkedései közé tartozott, hogy törölte elődje, Donald Trump arra vonatkozó tilalmát, mely szerint a transzneműek nem szolgálhatnak az amerikai hadseregben. Aláírt egy határozatot arról is, hogy minden korábbinál nagyobb védelmet fognak élvezni az LMBT-közösség tagjai (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) a nemi (gender) alapú diszkriminációval szemben. Ennek értelmében például a transznemű nők is részt vehetnek nőknek rendezett sporteseményeken. Biden korábban azt mondta, hogy a transzjogok is emberi jogok, ezért áll ki mellettük. Idén azonban Arkansas mellett a republikánus Mississippi és Tennessee is csatlakozott azon államok sorához, amelyek megtiltják, hogy a transznemű atléták lányokkal, nőkkel sportoljanak együtt az oktatási intézményekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.