Az enyészeté lesz a terezíni koncentrációs tábor

Az elhagyatott épületek fenntartására nincs pénz. A „hazugságok tábora” lassan összeomlik.

2021. 04. 06. 20:24
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végső pusztulás fenyegeti a terezíni – német nevén theresienstadti – egykori koncentrációs tábort – figyelmeztetett riportjában a BBC. A Mária Terézia tiszteletére elnevezett csehországi városka erődítménye hosszú éveken át a cseh nemesség üdülőközpontjaként működött, míg a II. világháború során a nácik rá nem tették a kezüket az épületegyüttesre. 1940-től 150 ezer, többségében csehszlovák, német, osztrák, dán és holland zsidót zártak a táborba, közülük 15 ezer gyermeket. A terezíni nem megsemmisítő tábor volt, de az embertelen körülmények miatt legalább 33 ezren így is meghaltak falai között, másokat innen szállítottak tovább Auschwitzba és más koncentrációs táborokba. A „hazugságok tábora ” még onnan vált ismertté, hogy 1944-ben a Vörös Kereszt delegációja kereste fel, hogy az aggasztó hírek nyomán ellenőrizze a rabok életkörülményeit. A látogatásra a nácik rendbe tették, kicsinosították a barakkokat, a lakók kertészkedtek, focimeccset és koncertet rendeztek. A segélyszervezet munkatársai megelégedéssel tértek haza, a nácik még propaganda filmet is forgattak a cinikusan „wellness városnak” nevezett táborról, ahol az „idős zsidók visszavonulhatnak”., majd a vizit után a „szereplők” többségét deportálták.

Felszabadulása után a terezíni erődöt a cseh hadsereg vette birtokába, 1996-ban azonban hátrahagyták a bázist. A legnagyobb munkaadó távozása végzetes csapás volt a városkának is, az emberek jelentős része elköltözött, napjainkban mindössze néhány ezren lakják. Az óriási, régi épületkomplexum viszont ott maradt az önkormányzat nyakára, fenntartására, renoválására nincsenek meg a források. Közben az egykori koncentrációs tábort, és mint arra a szakemberek figyelmeztetnek vele a holokauszt, az áldozatok emlékét megeszi az enyészet. A település próbálkozik a turisták becsalogatásával, a helyszínen múzeumot is nyitottak, a negyven kilométerre fekvő Prágából is indulnak egész napos túrák. A koronavírus-járvány azonban őket is elérte, a korlátozások miatt hónapok óta zárva tartanak. Ez a probléma egyébként nemcsak őket érinti, például az auschwitzi haláltábor is csak virtuálisan járható be. De idén is csak online rendezik meg a hagyományos Élet menetét is.

Fotó: Facebook

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.