Kinek a felelőssége több tízezer ember halála?

Minimum két hónapos lemaradásban van az Európai Unió a koronavírus elleni oltásokkal az Egyesült Királysághoz képest. Két hónap alatt több mint százhatvanezer ember vesztette életét – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 04. 14. 15:11
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2021. március 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok vezetõivel videokonferencia keretében tartott tanácskozás végén Brüsszelben 2021. március 25-én. MTI/EPA/Pool/Aris Oikonomu Fotó: Aris Oikonomu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatos kritikák és bírálatok érik az Európai Bizottságot (EB) az elhibázott közös uniós vakcinabeszerzések miatt.

Március végén derült fény arra, hogy az Európai Unió rosszabb szerződést kötött a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, mint az Egyesült Királyság. Akkor a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock a Financal Timesnak úgy fogalmazott, az uniós szerződésekben „az van, hogy a vállalat »mindent megtesz« a teljesítésre, a mienk azonban kizárólagos”.

Hasonlót állított az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot is, aki egy interjúban arról beszélt, hogy

valójában az EU-t lehet hibáztatni a kevés vakcináért, mert három hónappal később kötöttek szerződést velük, mint például az Egyesült Királyság.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy nem köteleződtek el az EU-nak a szerződésekben. Mivel a szigetország három hónappal előbb kötött szerződést, ezért előnyben volt, ráadásul a szállítás körülményei is jobban átláthatók voltak.

A V4NA-nak az Európai Bizottság nem cáfolta, hogy rosszabb szerződést kötött a vakcinabeszerzésekről, mint a britek.

A hírügynökség kérdéseire válaszolva meg sem próbálták tagadni, hogy nincs semmilyen garancia, amit a gyártónak vállalnia kellett volna.

Brüsszel a többi vakcina beszerzése kapcsán is kínos helyzetbe került, miután a tagországok azt kérték számon, hogy miért nem érkeznek meg időben és a megrendelt mennyiségben a különböző vakcinaszállítmányok, illetve hogy miért nem lakosságarányos az elosztás.

Az uniós vakcinaszállítmányok kiszámíthatatlansága és Brüsszel lassúsága miatt közben egyre több ország fordult a keleti vakcinák felé, mivel az unió által beszerzett vakcinákkal nem halad megfelelő ütemben az oltás.

Április 11-én az Európai Unió lakosságnak átlagosan az 15,61 százaléka kapta meg legalább az oltás első adagját.

Az Egyesült Királyság ezzel szemben már több mint két hónappal korábban, február 4-én elérte ezt a szintet, derült ki az Our World in Data adataiból.

Az szintén kiderült az adatokból, hogy február 4. és április 11. között 161 117 ember hunyt el koronavírus-fertőzésben az Európai Unióban.

Tehát akár százhatvanezer európai is megmenekülhetett volna, ha időben érkezik a vakcina.

Az Európai Unióban először Magyarország jelentette be, hogy kínai és orosz vakcinát is be kíván szerezni azon oltóanyagokon kívül, melyeket az Európai Unió a közös vakcinabeszerzés során rendelt meg a gyártóktól.

Magyarország már január 22-én kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Oroszországtól. A magyar kormányt ekkor még erőteljesen kritizálták a lépés miatt, azóta azonban már többek között Szlovákia, Ausztria, Németország és Olaszország is tárgyalásokat kezdett a Szputnyik V beszerzéséről.

Orbán Viktor miniszterelnök az orosz és a kínai vakcinák magyarországi alkalmazásáról a magyar közmédiának nyilatkozva azt mondta, hogy jól döntöttek, mert kellett egy másik terv, ha a brüsszeli beszerzési politika hibázik.

– Az idősek életveszélyben voltak, tehát beszéljünk egyenesen: ember nem tudta megmondani, hogy a 65 év fölöttiek, ha megkapják ezt a vírust, mekkora esélyük van arra, hogy ezt túléljék, ezért nyomasztott engem az, hogy versenyt futva az idővel minden nap minél több életet lehessen megmenteni, életet pedig a vakcinával lehetett menteni – fogalmazott Orbán Viktor.

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes és a lengyel kormánypárt, a PiS elnöke az uniós vakcinabeszerzést élesen bírálta egy interjúban.

Úgy fogalmazott, az Európai Unió kudarcot vallott, és hiteltelenné vált a vakcinabeszerzések miatt.

– Ezek a hibák, melyeket a szerződések megkötésekor követtek el, bosszúért kiáltanak, olyan, mintha a tárgyalók helyén gyerekek ülnének. És ezért ma mi fizetünk meg, mert sokkal-sokkal többen lennének beoltva Lengyelországban, ha nem követnek el hibákat – mondta Kaczynski.

Kiemelte, hogy sokkal közelebb lehetnének a járvány végéhez, és ezen nemcsak sok ember egészsége múlt, hanem életek is.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Borítókép: MTI/EPA/Pool/Aris Oikonomu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.