Magyarország is támogatja az uniós szolidaritási vakcinacsomagot

Hazánk is támogatja, hogy az oltási kampányban elmaradottabb EU-államoknak pluszdózisok járjanak a Pfizer–BioNTech gyorsított szállítással érkező, tízmilliós vakcinaszállítmányából. Sebastian Kurz „szilárd eredménynek” nevezte a döntést, szerinte Brüsszelben is ráébredtek: igenis szükség van a korrekcióra. Az osztrák kancellár hamarosan a Szputynik V-ből is rendelhet, amivel kapcsolatban a német Die Welt emlékeztetett rá, hogy az EU-ban Magyarországon használták elsőként az orosz oltóanyagot.

2021. 04. 02. 11:23
null
Szolnok, 2021. március 15. Szmolnik Katalin, az oltópont munkatársa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó injekciós tûket rendezi a szolnoki Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján 2021. március 15-én. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök késő este az uniós államok nagykövetei megállapodtak a gyorsított szállítással érkező, tízmillió „plusz” adag Pfizer–BioNTech-vakcina sorsáról. A portugál EU-elnökség kompromisszuma szerint ebből 2,85 millió dózis oltóanyag jár az oltási kampányban elmaradottabb államoknak – Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia – , amelyek emellett megkapják a pro rata, azaz lakosságarányosan nekik járó vakcinamennyiséget is.

A „szolidaritási vakcinákról” szóló megállapodást Magyarország is támogatta,

a huszonhetek közül Ausztria, Szlovénia és Csehország szavazott nemmel.

A Magyar Nemzet is írt róla, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár a közelmúltban élesen támadta az Európai Bizottság vakcinaelosztási mechanizmusát, mondván: az korrekcióra szorul, hiszel túl nagy különbségek vannak átoltottságban az uniós tagállamok között. Kurz odáig ment, hogy csalást emlegetett az uniós elosztással összefüggésben. A vitás kérdés az uniós állam- és kormányfők múlt heti videokonferenciáján is előkerült, ám itt nem sikerült megállapodni a tízmilliós Pfizer–BioNTech-szállítmány elosztásáról, az országvezetők emiatt bízták az ügyet a nagykövetekre.

Árulkodó, hogy Sebastian Kurz az online egyeztetést követően arról beszélt, hogy a tagállamok mintegy harmada igenis osztotta a véleményt, miszerint hibák vannak az elosztási mechanizmusban.

Kurz nemrég Bécsben fogadta Andrej Babiš cseh, Janez Janša szlovén és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt, akikkel egyetértettek abban, hogy Brüsszelnek korrekcióval kell előállnia.

Az osztrák kancellár a csütörtöki döntést „szilárd eredménynek” nevezte, mint az közleményében tudatta, jó, hogy az EU-ban elismerték: szükség van valamilyen kiegyenlítő mechanizmusra. „A szolidaritás hiánya Csehországgal szemben viszont teljesen érthetetlen” – írta, utalva arra, hogy a napi közel kétszáz halottat felmutató csehek kimaradtak a kedvezményezett országok köréből. (Ausztria eredetileg a tízmillió pluszdózis hetven százalékát osztotta volna el az arra rászoruló országok között – a szerk.) Bécs a tízmillió dózisból közel kétszázezerrel „sétált el” a tárgyalóasztaltól.

A részsiker ellenére az Európai Unió „házi” lapja, a Politico.eu élesen bírálta a kancellárt – szerintük Kurz saját hibái miatt önző módon mutogat most Brüsszelre. Uniós berkekben az sem arat feltétlen tetszést, hogy Bécs már a jövő héten szerződhet egymillió adag Szputyik V vakcina vásárlásáról az oroszokkal. Míg a brüsszeli lapok értetlenkednek, a német Die Welt a minap azt írta, hogy

Kurz döntésével akár Németország modelljévé válhat. Mint írták, Magyarország mutat példát az EU-ban: a magyarok kezdtek oltani elsőként az uniós engedéllyel még nem rendelkező Szputnyikkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.