Világrekord Indiában: elérte a háromszázezret a napi esetszám

Továbbra is folynak a helyi választások, miközben az ország egészségügyi rendszere összeomlott.

2021. 04. 22. 12:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sehol a világon nem volt még olyan magas a napi esetszám, mint Indiában, ahol csütörtökön 314 835 új koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel egy nap leforgása alatt.

Az 1,3 milliárdos lakosságú országban a járványkitörés kezdete óta számolt összes eset közelít a tizenhat millióhoz. Az elhunytak száma szintén napról napra növekszik, csütörtökön több mint kétezer új halálesetet jelentettek, így körülbelül száznyolcvanötezerre emelkedett a járvány áldozatainak a száma az országban.

Az állam legtöbb részén – beleértve a fővárost, Újdelhit – arról számoltak be a kórházak, hogy már csak pár órára elegendő orvosi oxigén áll rendelkezésre a koronavírusos betegek életben tartásához. A kormány pedig közölte, hogy a kórházak kétharmadában elfogytak az intenzív terápiás ágyak.

– A koronavírus-járvány közegészségügyi válsághelyzetet okozott Indiában, és az egészségügyi rendszer összeomlásához vezetett

– jelentette ki Krutika Kuppalli, az egyesült államokbeli Dél-Karolina Orvostudományi Egyetem adjunktusa.

Az indiai rekordot megelőzően az eddigi legmagasabb esetszámot az Egyesült Államokban dokumentálták, ahol januárban elérte a 297 430-at a napi új fertőzöttek száma, azóta viszont nagymértékben csökkent ez a mutató az országban.

Míg az ország egészségügyi minisztere március elején arról számolt be, hogy a járvány már a végéhez közeledik Indiában, az elmúlt egy hónapban drasztikus növekedésnek indultak az esetszámok.

A kormány laza biztonsági intézkedéseit kihasználva a múlt héten milliók vettek részt egy hindu fesztiválon, ráadásul a helyhatósági választásokat és ezzel együtt a választási kampányokat, köztük Narendra Modi miniszterelnök nagygyűlését sem tiltották be.

– Több mint szürreális, ami történik – nyilatkozta Shiv Visvanathan szociológus.

– A második hullám talán elkerülhetetlen lett volna, ám India késleltethette volna, és csökkenthette volna a hatását

– közölte Gautam Menon fizika és biológia szakos professzor. Hozzátette: az országban megjelent új vírusvariánsról már februárban értesültek, ám a hatóságok letagadták a mutáció létezését. Az indiai Országos Virológiai Intézet jelentése szerint a Mahárástra államban vizsgált esetek hatvanegy százalékában tűnt fel az új vírusváltozat.

A súlyos járványügyi helyzethez az is hozzájárult, hogy a lakosság igen csekély része, mintegy száztíz millió ember kapta meg eddig a koronavírus elleni oltás első dózisát. A hatóságok bejelentették, hogy május 1-jétől minden tizennyolc éven felüli hozzájuthat a vakcinához, szakértők azonban máris arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem lesz elegendő oltóanyag az oltásra jogosult hatszázmillió embernek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.