Kázmér 2024. március 4.
logo

A Fehér Ház újabb lépése kedvez a transzneműeknek

Tóth Loretta
2021.05.12. 06:44
A Fehér Ház újabb lépése kedvez a transzneműeknek

Konzervatív körökben heves bírálatot váltott ki a Biden-kormányzat legújabb rendelete, amely szerint kötelezővé kell tenni a nemátalakító műtéteket az azt igénylő pácienseknek. A Trump-adminisztráció idején az egészségügyi minisztérium egyértelműen a konzervatívok szemléletmódja felé hajlott, az pedig borítékolható volt, hogy Biden elnöksége alatt az inga az ellenkező irányba lendül.

Hivatalba lépése óta Joe Biden amerikai elnök számos bizonyítékát adta, hogy adminisztrációja mindeddig példátlan elkötelezettséggel áll az ­LMBTQ-lobbi élére: kinevezte például az amerikai történelem első transznemű egészségügyi miniszterhelyettesét, Rachel L. ­Levine-t, majd pedig már az első munkanapján aláírta „a nemi identitás vagy szexuális orientáció alapján történő diszkrimináció elleni harcról és annak megelőzéséről” szóló rendeletet, amely értelmében kötelező biztosítani a transznemű gyerekeknek, hogy iskolájukban az általuk preferált mosdókat és öltözőket használhassák. A törvénnyel – a női sportolók felháborodása ellenére – azt is lehetővé tette, hogy a fiúnak született sportolók a lányok ellen versenyezzenek, egy másik rendelettel pedig Biden eltörölte elődje, Donald Trump arra vonatkozó tilalmát is, amely szerint transznemű személyek nem szolgálhatnak az ország hadseregében.

A sorba jól illeszkedik az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumának (HHS) a minapi bejelentése, miszerint a Trump-adminisztráció által hátrahagyott szabályok felülvizsgálásával ismét kötelezővé teszik a nemváltó műtétek elvégzését az Egyesült Államokban. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a szexuá­lis irányultságon és a nemi identitáson alapuló – az egészségügyben eddig jogszerűnek számító – „diszkriminációt”. A ­transzneműek megkülönböztetését ugyanis mostanáig az tette lehetővé, hogy a Trump-adminisztráció az embereket biológiai nemük alapján férfiként vagy nőként határozta meg, a Biden-adminisztráció által életbe léptetett új szabály azonban egyszerűen megtiltja a biológiai nem alapján történő megkülönböztetést. Elemzők szerint a mostani, azonnal hatályba lépő szabályozás gyakorlatilag visszatérést jelent a Barack Obama elnöksége idején bevezetett előírásokhoz, akkor ugyanis az emberi nemeket „az ember belső érzete” szerint határozták meg – eszerint ez „lehet férfi, nő, egyik sem vagy pedig a férfi és a nő kombinációja”.

A The National Review című konzervatív amerikai portál ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a Trump-kormányzat rendelkezései azt is lehetővé tették, hogy a kórházak és a biztosítók a vallásszabadságra hivatkozva megtagadhatták például a nemváltó műtétek elvégzését vagy finanszírozását. Noha a Biden-adminisztráció által életbe léptetett módosítás nem kötelező érvényű szövetségi szabály, a The National Review szerint a módosítás néhány államtól valószínűleg megköveteli majd, hogy az alacsonyabb jövedelműek biztosítását támogató Medicaid-rendszeren keresztül biztosítsák a nemváltó műtétet és a hormonterápiát az azt igénylő pácien­seknek. A Medicaid egy a szövetségi kormány és az államok által közösen finanszírozott biztosítási program, amelyet állami szinten működtetnek, ezért a program lefedettsége és adminisztrációja tagállamonként nagyban különbözik. Ebből az is következik, hogy bizonyos – főleg republikánus vezetésű államok – dönthetnek úgy, hogy a vitás ügyeket bíróság elé viszik, pél­dául egy adott orvosi beavatkozás szükségszerűségének a megkérdőjelezésével.

Tony Perkins, a vallásos konzervatív Családkutatási Tanács elnöke az egészségügyi minisztérium bejelentésére reagáló közleményében a nemet „objektív biológiai valóságnak” nevezte, és úgy fogalmazott: a Biden-adminisztráció a diszkrimináció értelmetlen definícióját hirdeti. – Ez a döntés elő fogja mozdítani Amerika kulturális pszichózisát, potenciálisan pedig súlyos kockázatot jelent az egyének fizikai jólétére nézve – ​​mondta Perkins.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.