A litván parlament népirtással vádolja Kínát

A pekingi külügyminisztérium felszólította a balti országot, hogy „javítsa ki a hibáit”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 21. 13:34
Lithuanian President candidate Ingrida Simonyte speaks during a public discussion in Vilnius
Ingrida Šimonytė Fotó: Ints Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván parlament határozatában népirtásnak minősítette a kínai ujgur kisebbség jogainak Peking általi megsértését, követelve, hogy az ENSZ vizsgálja ki a hszincsiangi átnevelőtáborok kérdését, és arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül kapcsolatait Kínával. Korábban már népirtásnak nevezte az ujgurokkal szembeni kínai bánásmódot a Joe Biden elnök vezette amerikai kormány, Nagy-Britannia és Kanada is, illetve számos ország elítélte azt, bár a népirtás kifejezést nem használta.

Az Európai Unió márciusban szankciókat vezetett be négy magas rangú kínai hivatalnok ellen a muszlim ujgurokkal szembeni elnyomó bánásmódért. Peking erre viszontszankciókkal válaszolt. Csütörtökön az Európai Parlament bírálta ezeket a viszontszankciókat, és úgy foglalt állást, hogy nem foglalkozik egyebek mellett az EU és Kína között megkötni tervezett beruházási megállapodás ratifikációjával, amíg Peking vissza nem vonja büntetőintézkedéseit.

Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök

A litván parlament a nem kötelező érvényű csütörtök esti határozatában ezenkívül felszólította Pekinget, hogy törölje el a tavaly bevezetett hongkongi nemzetbiztonsági törvényt, engedjen be nemzetközi emberi jogi megfigyelőket Tibetbe, és kezdjen tárgyalásokat a tartomány indiai száműzetésben élő vezetőjével, a dalai lámával. A szavazáson sem Ingrida Šimonytė kormányfő, sem Gabrielius Landsbergis külügyminiszter nem vett részt, bár mindketten jelen voltak.

A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján szigorúan elítélte a litván parlamenti határozatot, és felszólította a balti országot, hogy „javítsa ki a hibáit”, ha nem akar ártani a kétoldalú kapcsolatoknak. Az ujgurokkal kapcsolatban nemrég lapunknak nyilatkozva Csi Ta-jü (Qi Dayu), Kína budapesti nagykövete azt közölte: „Egy ideje egyes Kína-ellenes erők áljelentéseket gyártanak, kelet-turkesztáni elemek kitalált sztorikat fabrikálnak, és néhány nyugati média álhíreket terjeszt.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.