Brüsszel a vakcinagyártás felgyorsítására törekszik

A G20 nem helyez nyomást a gyártókra annak érdekében, hogy lemondjanak a szellemi tulajdonjogukról.

2021. 05. 19. 13:35
null
Forrás: WHO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban továbbra sincs érdemleges támogatottsága a szabadalmak feloldásának a koronavírussal szembeni vakcinák esetében

– erre erősített rá az Európai Parlament (EP) szerda reggeli vitája, ahol az Európai Bizottság illetékes alelnöke, Valdis Dombrovskis inkább az oltóanyagok gyártásának felgyorsítását, valamint az exportkorlátozások mielőbbi felszámolását sürgette a globális vakcinahiány megoldásának érdekében. Lapunk is írt róla nemrég, hogy a portói szociális csúcstalálkozón az unió vezetése – Németország és Franciaország támogatásával – már megfogalmazta ezen álláspontját a szabadalmak ügyében: Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint amíg a világ többi, nagy gyártási kapacitású hatalma nem kezd el tömegesen vakcinát exportálni az alacsony és közepes jövedelmű országokba, rövid távon semmiképp sem orvosolható a helyzet. Erre emlékeztetett Dombrovskis is az EP-ben: mint mondta, az EU ezidáig is segítette a globális harcot a pandémia ellen, a világ negyvenöt országába több mint kétszázmillió dózis oltóanyagot exportált a Covax elosztóprogramon keresztül. A március végén ismertetett adatok szerint

az unió esetében ez majdnem megfelel a saját lakosságnak juttatott oltóanyag-mennyiségnek, amiért Brüsszel bőven kapott kritikát az elmúlt hónapokban.

A világ nagy oltóanyaggyártói ettől az aránytól ugyanis messze elmaradnak: az USA és az Egyesült Királyság például szinte száz százalékban saját felhasználásra juttatták a területükön előállított vakcinát. Kína esetében tapasztalható viszont az EU-hoz hasonló arány: Peking a szintén kora tavasszal ismertetett adatok szerint a kínai gyártású vakcinák negyvennyolc százalékát vitte külföldre, például a fejlődő országokba.

Nigériában az első beadott oltás a brit–svéd Astra-Zeneca gyártmánya volt Fotó: AFP

A nemzetközi sajtó emiatt is emlegette áttörésként, hogy a kínai külügyminisztérium a hét elején hajlandóságát fejezte ki aziránt, hogy közkincs váljon a vakcinákból, mégpedig a szellemi tulajdonjogok megosztásán keresztül.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) asztalán India és Dél-Afrika kezdeményezésére van is egy erről szóló javaslat, amit nemrég Joe Biden amerikai elnök is felkarolt, nyomást helyezve az EU-ra. (Nemzetközi szinten a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló megállapodás (TRIPS) 31. cikke rendelkezik arról a jogról, hogy vészhelyzetben a szabadalom a jogosult engedélye nélkül is használható – a szerk.) A WTO jövő hónapban tárgyalhatja a kérdést, ám mégsem kell heteket várni a fejleményekre, ugyanis

pénteken a G20 országcsoport égisze alatt, az Európai Bizottság társszervezésében Rómában tartanak egészségügyi világcsúcsot.

A Reuters máris megszerezte a találkozó zárónyilatkozatát, amely azonban nem túl ambiciózus: a világ vezető hatalmai eszerint „pusztán” arra tesznek ígéretet, hogy támogatják a gyártási technológiák és ismeretek önkéntes megosztását, ám nem helyeznek nyomást a gyártókra annak érdekében, hogy lemondjanak a szellemi tulajdonjogukról. A szövegben lehetséges forgatókönyvként említik a szabadalmi szövetségek rendszerét (patent pooling), amit a hozzáférés növelése céljából egy ideje már használnak Afrikában a HIV/AIDS gyógyszerek esetében – mérsékelt sikerrel.

Uniós berkekben egyébként azzal is érvelnek a szabadalmak feloldása ellenében, hogy a folyamat meglehetősen bonyolult és az egészségügyi válság közepette sokat kellene várni annak eredményeire. Ez bizonytalanná teszi a fejlődő országok és támogatóik azon érvét, hogy 2023 előtt nem érik el az immunitást a szabadalmi jogok feloldása nélkül. A helyzetet az EP szerdai vitáján egy képviselő egyszerűen csak úgy szemléltette:

hiába főznek sokan ugyanabból a receptből, még nem lesz mindenkiből mesterszakács.

Fals vita. A TRIPS-megállapodás alóli mentesség a Kereskedelmi Világszervezet hatásköre, ez már megint egy fals vita. Nincs most itt az ideje annak, hogy a jósági versenyben egymásra licitáljunk az Egyesült Államokkal. A racionalitás és a józanság megőrzése a válságidőkben erény – fogalmazott a szerdai EP-vitában Győri Enikő, ismertetve a kormányzati álláspontot. A Fidesz EP-képviselője szerint a globális cél, hogy minél többen minél hamarabb kapjanak oltást – bárhol is éljenek a világban. – A szabadalom felfüggesztésétől nem nő a gyártási kapacitás, nem lesz technológia mindenhol – húzta alá, hozzátéve: az USA eddig nem exportált vakcinát, miközben az EU minden második legyártott oltóanyagot a blokkon kívülre viszi, pedig azokból az unión belül is hiány van. – Arról kellene faggatnunk az Európai Bizottságot, hogy miért nincs jelenleg elegendő vakcina a polgáraink megvédésére, miért szenved milliós károkat az európai gazdaság nap mint nap – zárta Győri Enikő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.